Keresőoptimalizálás külföldi vállalkozóknak

Honlap optimalizálás vs weboldal készítés

honlap optimalizálás, weboldal építés, SEO

Miért kérd ki egy keresőoptimalizálási szakember véleményét, tanácsait még a weboldal készítés előtt? Jó-e, ha egy SEO szakember „beleszól” a honlap építésbe?

A válasz egyértelmű igen. Egy weboldal optimalizálás során sok fejtörést tud okozni a keresőoptimalizálási szakembernek egy nem megfelelően összerakott weblap kód. Akár maga a honlap optimalizálás is lehetetlenné válhat, legalábbis ami a technikai részeket illeti.

 

Utólag helyrerakni egy honlapot, vagy egy olyan weboldalt optimalizálni, ami nem a keresőoptimalizálási elveknek megfelelően van felépítve (vagy talán a modern weboldal építési elveket sem követi) iszonyatos időbe, pénzbe és energiába (vállalkozóként ezek a szavak szinonimák) kerül.

 

Rövid tartalom annak érdekében, hogy csak azt olvashasd el, amit szeretnél.

 

 

 

Amikor a SEO-s elkezdi a weboldalad optimalizálását

 

Tegyük fel, hogy a megfelelő marketing kutatással felvértezve készíttetsz egy honlapot. A webfejlesztő sokszor ért kicsit a webdesignhez is, de hatalmas segítséget jelenthet neki, ha szakember által megtervezett webdesignt kódolhat.

 

Az elkészült oldalt átadja Neked. Elérkezett az idő továbbadni a SEO-snak. Úgy érzed, minden rendben. A honlap jól működik, szép, minden a helyén van…látszólag. De mit lát mindebből a Google?

 

A SEO szakember rövid vizsgálat után már azonnal látja, hogy rendben van-e a honlap felépítése, lehet-e rá hosszútávú és sikeres keresőoptimalizálási stratégiát építeni, vagy sem. Szeretni fogja-e majd a Google? Amennyiben rendben van az oldal szerkezete, nincs semmi gond, folytatja a munkáját.

 

Azonban ha azt látja, hogy a sikeres weboldal optimalizálás meghiúsulhat a nem megfelelő programozás miatt, akkor bizony vissza fogja adni a weboldalt (Neked) a tanácsait, javaslatait mellékelve.

 

Ezután a weboldal visszakerült a fejlesztőhöz (Rajtad keresztül), aki vagy megfogadja a SEO-s tanácsait és azonnal átírja a honlap kódot (ez a jobbik eset), vagy nem. Amint végzett újra átadja a weboldalt (Neked), és visszakerülhet a SEO-s kezeibe.

 

Ha a fejlesztő valóban minden módosítási javaslatot megfogadott, akkor itt le is zárulhat a történet, és bár már ez a tortúra is beletelhet akár néhány hétbe is, mégiscsak elindulhat végre egy szuper honlap, kezdődhet az keresőoptimalizálás.

 

Sok esetben ez sajnos nem ilyen egyszerű. Sokszor nem sikerül elsőre a weboldal átírás, és a fenti kört újra és újra meg kell ismételni.

 

 

Nem lenne egyszerűbb, ha a SEO-s írná át a kódot?

 

SEO-s szakemberként bár értünk a kódokhoz, adott esetben kisebb módosításokat végre is tudunk hajtani. Ugyanakkor egyrészt ez technikailag nem mindig lehetséges. Sokszor nem szerencsés, vagy lehetetlen belenyúlni egy más által írt kódba anélkül, hogy az egyész weboldalt újra kelljen programozni.

 

Másrészt a SEO szakember a keresőoptimalizáláshoz ért. Nem feladata a weboldal programozás. Előfordul sok esetben, hogy komolyabban ért a webfejlesztéshez, és valóban képes átírni a komplett oldalt, de vajon Te hajlandó vagy-e újra kifizetni a weboldal fejlesztésért a megfelelő összeget?

 

Még egyszer: kisebb módosítások általában beleférhetnek egy SEO-s munkájába (szerződéstől függően, tehát alapban nem minden szolgáltatása tartalmazza). Uugyanakkor nem is biztos, hogy sikerrel jár, másrészt újra visszatérhetünk az idő-pénz-energia elvesztegetéséhez.

 

Arról nem beszélve, hogy két szakember párbeszédében sokszor Te vagy a közvetítő, akinek akár semmi rálátása nincs a weboldal építésre. Te csak szeretnél látogatókat a weboldaladra, és szeretnéd, ha jól éreznék magukat nálad, újra és újra visszatérnének hozzád, vásárolnának tőled. Nem célod és nem feladatod átlátni, hogy a két szakember miről értekezik, egyáltalán megérteni, hogy miről beszélnek. Mégis a Te energiád is belekerül, hiszen mindenről értesülsz, foglalkoznod kell vele. Másrészt addig is áll a honlapod optimalizálása, nem növekszik a bevétel.

 

 

Hogyan zajlik az ideális honlap optimalizálás?

 

A fentiek tekintetében érthető, ha SEO szakemberként arra kérlek, még a kész weboldal átvétel előtt add át a SEO-sodnak a weboldalt megtekintésre. A webfejlesztő minden esetben ad (kell adnia) lehetőséget áttekintére, módosítási javaslatok elvégzésére egy-két körben, amikor bátran és bármit kérhetsz még tőle. Mindezt a szerződésetek rögzíti.

Legkésőbb ennél a pontnál érdemes kikérned akár egyszeri szolgáltatásként, vagy a teljes SEO stratégia részeként egy keresőoptimalizálási szakember véleményét. Akár óradíjban egyszer nézzen rá, ellenőrizze le, hogy minden a helyén van-e, lehet-e érdemes-e nekiállni üzletet építeni az adott weboldal szerkezetre, vagy esélytelen, hogy bizonyos kulcsszavakra egyáltalán megjelenjen a keresőben.

 

 

Mi a tanulság?

 

Egy üzlet felépítése sok-sok szakember tanácsán, munkáján, segítségén keresztül lehetséges. Szükséged van ügyvédre, marketingesre, könyvelőre, stb. Ugyanúgy, ahogy a könyvelő és az ügyvéd, vagy a designer és a fotós, a SEO szakember és a weblapfejlesztő szakterülete is fedi egymást. A fenti felsorolás csupán példa, koránt sem teljes, pusztán érzékeltetni szerettem volna, hogy bizony az EGYÜTT működés mennyire elengedhetetlen az egyes szakértők között.

 

Érdemes lehet olyan weboldal fejlesztő szakembert találni, aki ért a SEO-hoz, de legalábbis szívesen megfogadja egy másik szakember tanácsait.

 

Front-endes webfejlesztőként pontosan tisztában vagyok azzal, hogy elsőre is fel lehet építeni egy honlapot a keresőoptimalizálási elveknek megfelelően. Ugyanakkor kivétel nélkül mindig figyelembe veszem a módosítási javaslatokat. Megfogadni más szakember tanácsát inkább személyiség és hozzáállás kérdése, nem pedig szakértelem témakör. Nem leszek attól kevesebb, hogy releváns beleszólást engedek másik szakterület hozzáértőjétől a munkámba.

 

SEO szakemberként sajnos tisztán látom, hogy sok olyan honlap van, amire nem tud leszerződni egy keresőoptimalizálási szakember, mert nincs program szinten rendbetéve. Sajnos addig nem tudja elkezdeni a munkáját. Előfordul, hogy adott esetben el sem fogja vállalni a honlapod optimalizálását, hiszen pontosan látja, hogy nem lesz eredménye a hónapokig tartó munkájának. Sem a saját idejét, sem a Te pénzedet nem zseretné vesztegetni.

 

Tehát a tanácsom az, hogy vagy kérd ki egy SEO szakember véleményét MIELŐTT átveszed a honlapot a fejlesztődtől, vagy keress egy olyan szakembert/irodát, aki/amelyik ért a weboldal fejlesztéshez és a SEO-hoz is. Ők aztán házon belül lejátszhatják a meccset, Téged kihagyva belőle, ezzel nem kevés időt és energiát spórolva Neked, a kevesebb feszültségről már nem is beszélve.

 

Sokkal egyszerűbb, gyorsabb mindjárt az elején jó alapokkal indulni, kezdetekben elvégezni a szükséges beállításokat, a kódnyelvben a megfelelő „szavakat” használni. Később, már egy működő, sok tartalmat kezelő oldalon elvégezni a módosításokat, ahol számíthat akár néhány órás működés kiesés is sokkal nehezebb, nagyobb körültekintést, adott esetben akár bevétel kiesést is igényel.

 

 

Mi szerepeljen feltétlenül egy weboldalon?

 

Röviden, a teljesség igénye nélkül néhány szóban felsorolom, mi az, amire mindenképpen figyelj a weblapod átvétele előtt, amennyiben te magad szeretnéd ellenőrizni, hogy valóban alkalmas lehet-e a honlapod egy hosszútávú és sikeres keresőoptimalizálási stratégia felépítésére. Részletesebben, átfogóan a html elemekről és a weboldal felépítéséről a w3schools.com oldalán tájékozódhatsz.

 

Design:

  • Legyen átlátható, legyen könnyen használható. Érdemes lehet, megkérni egy „külsőst”, hogy menjen fel az oldaladra, keressen meg valamit és vásároljon valamit (csak fiktív rendelést adjon le). Ha van lehetőség, nézd mit csinál, mit hol keres, gyorsan megtalálja-e az adott termékedet, könnyen tud-e rendelni. Mik a reakciói. Kérdezd meg, hogy mit tapasztalt.
  • Minden esetben legyen reszponzív, azaz nézzen ki máshogy egy mobiltelefonon, vagy egy tableten, mint egy asztali gépen. Ne csak az asztali gép kicsinyített, összenyomott mását lehessen látni a kisebb kijelzőkön.

 

Program kód:

  • Legyen benne <header>, <body>, <footer>.
  • A menük legyenek <nav> tag-ek között.
  • <talbe> helyett <section>, <article>, <div> használata.
  • Mindenképpen legyen benne <title>, <meta>
  • A HTML ne nagyon tartalmazza a stílust, ne legyen benne <style>, illetve az egyes elemeknél is csak néhány helyen, elenyésző mennyiségben.
  • Minden oldalon legyen <h1>, lehetőleg egy darab. Legyen benne több <h2>, <h3> stb, a tartalomnak és a felhasználói szempontoknak megfelelően.
  • A linkek működjenek megfelelően.
  • A képek legyenek ellátva alt tag-gel, valamit title is jó lenne nekik.

 

Amennyiben a fent felsoroltakat nem találod az oldaladon ctlr U, vagy F12 megnyomása után, úgy érdemes lehet számonkérni a feljesztőtől ezeket. Az már más kérdés, hogy ő hogyan veszi majd, hogy „beleszólsz” a munkájába „laikusként”.  Lehet, hogy érdemesebb lehet a SEO-sodra fogni a módosítási javaslatokat.

 

Ami azonban a lényeg: ne hagyd magad! Mindenképpen fogadd meg a SEO-s tanácsát, módosítsd a honlapodat az ő javaslatainak megfelelően. Amit kér a Te érdekedben kéri, a Te oldaladat szeretné felvirágoztatni a szakértelmével, de ez megfelelő alapok nélkül (jó honlap kód) nem tudja megtenni.

Hallgass rá a sikered érdekében!

 

 

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük