Keresőoptimalizálás külföldi vállalkozóknak

Miért fontos a nem használt WordPress sablon törlése?

WordPress sablon törlése kiemelt kép

A WordPress sablon törlése rendszeres kérdéseket vet fel webdesigner és keresőoptimalizálási munkánk során. Miért fontos törölni azokat a WordPress sablonokat, amiket nem használok? Teszik fel az ügyfelek a (valljuk be, érthető) kérdést. Ráadásul teljesen felesleges időpazarlásnak tűnik, hiszen az újabb WordPress frissítésnél úgyis visszapakolja szépen az alapértelmezett két-három sablont. Akkor meg miért kell vesződni vele?

 

Miért töröljem a nem használt WordPress sablont?

Abban azt gondolom minden webhely tulajdonos egyet ért, hogy szeretné ha a weboldala gyors lenne, a látogatók számára gyorsan betöltsön. Nehezen lehessen feltörni (lehetőleg egyáltalán ne), és csak minimális odafigyelést és energiát vegyen el a vállalkozástól.

Nézzük meg, hogy valóban jogosak-e ezek a kívánságok, és vajon kis idő és energia befektetéssel (nem használt sablonok időszakos törlésével) nem spóroljuk-e meg hosszú távon a nagyobb munkát.

 

Miért előnyös a nem használt WordPress sablon törlése?

A mai modern, vagy folyamatosan frissített WordPress sablonok többsége jól alkalmazkodott az eltérő felületekhez. Szépen megjelenik mobiltelefonon és széles kijelzővel rendelkező monitorokon is, így az esetek többségében nem szükséges ma már külön sablont fenntartani a különböző felületeknek.

  1. Gyorsabb lesz a weboldal: Minden plusz kód lassítja a weboldal betöltését. természetesen vannak olyan bővítmények és hozzá adott kódrészletek, amik elengedhetetlenek a megfelelő működéshez. amelyek lassíthatják az oldal betöltését. Ha több sablon van telepítve, akkor azok mindegyike pontosan olyan kódokat tartalmaz, amire nincs szükséged. Törölve azokat, akiket már nem használsz, csökkentheted az oldal betöltési időt (személyes és ügyfél tapasztalat), ami jobb felhasználói élményt eredményez. Ez pedig technikai SEO szempontból egy igen sarkalatos pont. (olvass bővebben a technikai seo-ról)
  2. Biztonság rés: Az inaktív sablonok potenciális biztonsági réseket hordozhatnak, és könnyebb célpontok lehetnek a támadók számára. Ezen nincs mit részletezni. Biztonság szempontjából fontos a tisztaság, azonban a nem használt és már régen kikapcsolt bővítmények, és inaktív sablonok támadási felületet nyújthatnak.
  3. Frissítések és karbantartási munkálatok gyorsasága: Kevesebb sablon esetén kevesebb a frissítést kell kezelni. Vissza is kanyarodhatunk a biztonsághoz. Mivel inaktívak a sablonok, azokat nem szoktuk frissítgetni, ezáltal megnő a biztonsági kockázat. Ha viszont frissítgetjük rendszeresen, azzal nő a biztonság, a befektetett időnk és energiánk kárára. A karbantartási idő is lecsökken, ha kisebb méretű weboldalt kell felügyelni.
  4. Kisebb tárhely igény: Minden sablon fájlok sokaságát tartalmazza, és mindezek tárhelyet igényelnek. Amíg csak egy-két weboldalon dolgozol, nem szembetűnő, azonban amikor közelítesz a tárhelyed határaihoz, bizony elképzelhető, hogy minden helyre szükséged lesz.

 

Hogyan tudod törölni a nem használt WordPress sablont?

Két lehetőséged is van a nem használt WordPress sablonok törlésére.

  1. Egy ftp kliens segítségével felmész a tárhelyedre. (Én a FileZilla klienst használom)

WordPress sablon törlése FileZilla kliens használatával

Keresd meg a wp-content->themes útvonalon a nem használt sablonokat és töröld ki azokat. Vigyázz, ugyanitt találod az aktuális élő, bekapcsolt sablonodat is! Ha nem vagy biztos a dolgodban, inkább a WordPress admin felületén töröld, vagy kérd meg a fejlesztőd!

  1. A WordPress admin felületén is tudod törölni. Ez a legkényelmesebb és általában a legbiztonságosabb, ha még nem mélyedtél el a wordpress világában.

Bal oldali menüsor->Megjelenés->Sablonok->keresd meg a nem használt sablonokat.

Nézd meg a videót, ahol megmutatom, hogyan törölheted a nem használt sablonokat.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy minden frissítés, karbantartási munkálat, vagy bárminemű törlés ELŐTT készíts biztonsági mentést!

 

Sikeres vállalkozásépítést!

 

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük