Keresőoptimalizálás külföldi vállalkozóknak

Számít-e a domain életkora?

domain életkorának fontossága a kereső találati listáján

Valóban számít a domain életkora? Érdemes egy idősebb domaint vásárolni, mint egy újat regisztráltatni? A választ Neked kell megadni, azonban mindig körültekintően járj el, ha ebben a megoldásban gondolkodsz. Ebben a döntésben lehet segítségedre ez a cikk.

 

A domain névre a keresőoptimalizálás technikai részeként is tekinthetünk. Sokszor szinonimaként említjük a weboldallal, hiszen legtöbbször a domain regisztrációja, és az azon lévő weboldal fejlesztése időben közel van egymáshoz. Azonban a két fogalom bár általában kéz a kézben jár, mégsem szinonimái egymásnak.

 

Egy domaint külön is meg lehet vásárolni, hogy azután csak parkoltassuk (a nevünkön legyen, de semmit se kezdjünk vele), és semmiféle tartalmat ne töltsünk fel rá. Legfeljebb az átirányításokat végezzük el rajta a saját oldalunkra.

 

Rövid tartalom annak érdekében, hogy csak azt olvashasd el, amit szeretnél.

 

 

Hogyan számít a domain életkora?

 

Alapvetően SEO szakember körökben háromféle megítélés alá esik a domain korának jelentősége. Egyesek szerint nagyon is számít, mások szerint csak kicsit, és vannak akik szerint egyáltalán nem számít az, hogy mikor lett regisztrálva egy domain név.

 

Annyi biztos, hogy ha számít is valamennyire a domain kora, a rajta lévő tartalom sokkal lényegesebb a keresőben való helyezéshez. A weboldal kora és főleg minősége sokkal többet nyom a latban. Egy fiatal domainen lévő magas minőségi tartalommal bíró weboldal, amire sok és releváns link mutat sokkal előrébb kerülhet a találati listán.

 

Régebben úgy vélték, hogy a kereső algoritmusa egy régi oldalt nagyobb valószínűleg nem fog spamként elutasítani, hiszen a spammelő oldalak frissen regisztrált domainen vannak. Ez igaz is. Általánosságban az is elmondható, hogy a régi domaineken jobban felépített tartalom és linkstruktúra található, mint egy új oldalon, és valójában ez az, amit néz a Google. Így lesz a domain is értékesebb.

 

Tehát a keresőrobotok a minőségi linkeket is vizsgálják egy adott oldalon. A linkstruktúra nagy súllyal nyom a latban, ami alapján robotok bizalmat szavaznak az adott weboldalnak. Aztán ha a tartalom ezt megerősíti, akkor a keresőtől magasabb értékelést kap az oldal. Ez alapján egy fiatal domainen lévő fiatal oldalt sok, minőségi tartalommal, valamit sok értékes rámutató linkkel előrébb sorol a kereső, mint egy elhanyagolt régi domainen lévő weboldalt. Értelem szerűen egy jól összerakott, karban tartott idősebb oldallal, ahol sok releváns minőségi link van nehéz felvenni egy fiatal oldalnak a versenyt.

 

 

Jó döntés egy idősebb domaint vásárolni?

 

A friss oldalakra bizalmatlanul tekint a Google, főleg ha rövid intervallumra foglaltuk le a domaint. Általában kell fél-egy év a Googlenak, hogy elismerje, nem csak hirtelen ötlettől vezérelve foglaltuk le a domaint, és valóban dolgozni szeretnénk vele.

A minőségi tartalmat azonban mindig is értékelik a keresők. Nekik az a fontos, hogy az emberek hogyan vélekednek az oldalról. Ha a közönségnek tetszik amit lát, akkor a Googlenak is tetszeni fog.

 

Egy idős domainnel megvásárolod a forgalom nagy részét is. Forgalmat építeni egy weboldalra meglehetősen idő és energiaigányes folyamat. Egy idősebb domainnel ez az idő lerövidíthető, hiszen már ismerik az emberek a domaint, tudják, mire számíthatnak. A kereső is hozzárendelte már a saját jó véleményét, neked csak kezelni és fenntartani kell az adott forgalmat, mi lássuk be egyszerűbb, mint újat építeni.

 

Egy régi domainnel meg lehet spórolni azt a több hónapot, akár éveket, amíg a nehezebb kulcsszavakra is előre tör az oldalunk, mialatt a spammelő oldalak szépen kihalnak mellőlünk.

 

Azonban a keresőoptimalizálásnak vannak más módszerei is, mint az idő és a türelem. Folyamatos minőségi tartalomgyártással, a releváns könnyebb kulcsszavakra való előre kerüléssel erősíthetjük az oldalt. Íly módon támogathatjuk az erősebb kulcsszavakat is, és összeggésében előrébb kerül maga az oldal is a keresőben. Ezen a módon a megfelelően épülő fiatalabb domainen lévő oldalaknak sem teljesen esélytelen felvenni a versenyt az idősebbekkel.

 

 

Mire figyelj régi domain vásárlásakor?

 

Google nagyobb bizalommal tekint arra a domainre, amivel hosszú távon tervezünk. A spam oldalakat általában rövid, max 1-2 évre foglalják le.  Ez pedig a releváns és minőségi tartalommal együtt az évek folyamán számít a Google-nek, hiszen annyira bíztunk a domainben, hogy sok évre vásároltuk. Amikor pedig a Google összeveti a rajta lévő minőségi tartalommal a domain életkorát, előrébb sorolhatja a weboldalt, mintha rövid időre foglaltuk volna le a domaint. (.hu domaint max 2 évre lehet vásárolni) Ha tehát lehetőség van több évre is megvásárolni egy domaint, tegyük meg.

 

Az is sokszor előfordul, hogy ilyen-olyan okból cégek megvásárolnak egy domaint, azonban mégsem kerül fel rá lényegben semmilyen tartalom. Az ilyen domainek nem sokat érnek számunkra. Ha abban remélykedünk, hogy ilyen domain megvásárlásával a keresőben előrébb kerülünk, valószínűleg csak drágábban fogunk hozzájutni az adott domainhez, de semmilyen hatást nem fogunk elérni a pénzkidobáson kívül.

 

Érdemes hasonló tartalmat ráépíteni, mint ami volt korábban is. Íly módon a rámutató linkek eleve relevánsak lehetnek a Te tartalmadra is, ezzel tovább erősítve az oldaladat, és a keresőben lévő elhelyezkedését.

 

 

Biztonságos-e a régi domain?

 

Érdemes óvatosan vásárolni régi domaineket, hiszen nem tudhatjuk, milyen előélete volt. Előfordulhat, hogy spammelő oldalként működött, így akár káros is lehet számodkra. Vizsgáld meg, vizsgáltasd meg, hogy milyen linkek mutatnak rá, nem szerepel-e a Google Pingvin algoritmusának tiltólistáján.

 

Nagyon könnyű begyűjteni a bűntetéseket, amiket azután adott esetben csak kemény munkával lehet kijavítani. Érdemes megelőzni ezeket és betartani a szabályokat, folyamatosan ellenőrizni az oldalt, karban tartani a tartalmat és a linkeket.

 

A büntetések, figyelmeztetések egy része szépen látható a Google Search Console oldalán. Van, amelyikkel érdemes foglalkozni és kijavítgatni, van amelyiket elegendő úgy hagyni, ahogy van, mert szépen lassan kikopik az oldalról. Ha nem vagy biztos a dolgodban, kérd ki egy keresőoptimalizálási szakember tanácsát az oldaladról.

 

Az ártalmas rámutató linkek felkutatása és az ebből fakadó hátrasorolás megszűntetése sokkal időigényesebb munka. Érdemes megpróbálni felvenni a kappcsolatot az adott oldal tulajdonosával, hogy távolítsa el a linkjeinket, azonban ez nem mindig kivitelezhető. Összességében jelen keretek között azt tudom tanácsolni, hogy a teljes gyanus domaint tiltassuk le, ne csak az adott oldalt, amire gyanakszunk. Ezzel veszíthetünk pár értékes linket is, de az esetlegesen máshol előforduló spammelő linkeket is biztosan leállítjuk. Azonban óvatosan ezzel az eszközzel, mert visszájára sülhet el a dolog. Kérjük egy seo-s segítségét.

 

 

Hol tudod ellenőrizni, hogy mennyi idős a domain?

 

A .hu végződésű domainek esetén Internet Szolgáltatók Tanácsának hivatalos honlapját érdemes felkeresni. Rettenetes capcha ellenőrzésre számíts, de ne add fel a próbálkozást! Légy türelmes és írd be újra és újra a helyesnek vélt, de el nem fogadott capcha kódot. Válaszd a „Domain-igénylő vagy domain-használó lehetőséget választva” linket. Íly módon lekérdezve az adatokat mindent megtudhatsz az adott domainről a domain „whois rekordját” vizsgálva. Nemcsak a regisztrálásának dátumát, de a tulajdonos adatait (cégnév, cím, telefon, azonban természetes személyről nem fogunk infot látni adatvédelmi okok miatt) és a regisztrátor név, cím teledon, weboldal, névszerver nevét is.

 

A nem magyar, tehát nem .hu domain esetén a who.is oldal jelenthet nagy segítséget. Fontos, hogy a teljes címet adjuk meg, http vagy https vagy ha van www akkor azzal. A személyes adatok itt is kitakarásra kerülnek, azonban a domain korát lehet látni szépen. Sőt, további hasonló domainek litáját is megadja, ezzel láthatjuk a feltörekvő konkurenciát.

 

 

Összefoglalva a domain életkorának mítoszát

 

Kifizetődő lehet a régi domain, ha:

  • biztonságos
  • nem spammelő előéletű
  • hasonló, számunkra releváns, minőségi régebbi tartalom volt rajta, sok értékes linkkel
  • folytatjuk tovább a minőségi tartalom gyártást, és nem hisszük, hogy önmagában a domainunk életkora hosszútávon fog nekünk sikert biztosítani

 

Ha lehetőséged van egy olyan domaint vásárolni, amihez egy jól felépített minőségi weboldal tartozik, aminek hírnevébe időt és energiát fektettek, akkor érdemes lehet megvásárolni. A domain magasabb életkora tehát egy olyan pluszt adhat, amit ha körültekintően választunk, akár néhány hónapos, egy-két éves előnyt jelenthet a konkurenciákkal szemben, ha a fenti feltételeknek megfelel, és mellette kellő minőségben építjük az oldalunkat.

 

A lényeges lenne azonban, hogy ahelyett, hogy mindenféle trükkökön törnénk a fejünket, hogy a keresőben előrébb kerüljünk, sokkal kifizetődőbb és hosszú távon tartható stratégia, ha a látogatók szempontjából építjük az oldalt. Ha nekik akarunk segíteni, az ő problémájukra adjuk meg a választ, nekik alapítjuk meg a céget, és erre építjük a weboldalt sokkal stabilabb helyezéseket fogunk elérni a keresőben is.

 

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük