Keresőoptimalizálás külföldi vállalkozóknak

Local SEO – koncentrálj a környékedre

Local SEO - a helyi vállalkozások főgegédje | Pegima SEO

Mikor érdemes local seo-val (helyi keresőoptimalizálás, lokális seo), azaz egy bizonyos földrajzi területre szűkített keresőoptimalizálással foglalkoznod? Miért jó, ha kisvállalkozóként ebbe az irányba indulsz a céged online megjelenésének népszerűsítésével? Sőt! Miért életbevágóan fontos a helyi üzletednek a local seo?

 

Általánosságban elmondható, hogy a local seo minden olyan vállalkozásnak fontos, amelyik helyben szolgálja ki a vásárlóit, ügyfeleit. Minden egyes cégnek, aminek van egy fizikai üzlete, irodája, ami helyhez kötött egyszerűen ma már muszáj a keresőoptimalizálás ezen lehetőségeinek kiaknázása.

 

Rövid tartalom annak érdekében, hogy csak azt olvashasd el, amit szeretnél.

 

 

Miért van szükséged a local seo-ra?

 

Tegyük fel, hogy van egy cukrászdád. A környék legfinomabb sütijeit árulod. Különleges és hagyományos, egyedi fonomságok. Minden egyes tortába a szíveteket is beleadjátok. Egy fiatal pár érkezik a környékre, megállnak a helyi nevezetességeket megcsodálni. Eszükbe jut, milyen jó lenne enni egy finom süteményt.

 

Ma már nem a helybélinek gondolt embereket fogják megkérdezni az utcán, hanem a mobiljukat. A Google pedig igyekszik a fiatal pár kedvében járni azzal, hogy a hozzájuk legközelebb lévő cukrászdába irányítja őket. (Magyarországon a böngészés 95%-a pedig elsősorban a Google keresővel történik.)

Itt, ezen a ponton jön a képbe a local seo. Ha gondosan és körültekintően végzed a helyi keresőoptimalizálást, akkor a Google pontosan tudni fogja, hogy neked van a környéken egy fantasztikus cukrászdád. Mivel az elsődleges célja, hogy gyorsan adjon minőséget a felhasználóinak, így Téged fog elsőként ajánlani.

A fiatal pár felkeres téged, megkóstolja a finom süteményeidet, és még névjegykártyát is a zsebükbe süllyesztenek. Hozzád irányítják az ismerőseiket, tőled rendelnek tortát szülinapra annak ellenére, hogy messzebb laknak tőled. Hozzád megéri visszatérni. Mindenki boldog, és elégedett. Itt a vége, fuss el véle.

 

Milyen jó lenne, ha valósággá válna!

 

És miért ne? Mit tehetsz Te, helyi üzlettulajdonos az ehhez hasonló tündérmese valóra váltásáért? A válasz: local seo.

 

 

Miért kell odafigyelned a helyi keresőoptimalizálásra?

 

Kicsi cégként nem nagyon lehet a nagyokkal versenyezni. Jobb minőséget, emberibb kiszolgálást tudsz nyújtani ahelyett, hogy az árversenybe beszállnál. A nagyok nagyban vásárolnak, olcsóbban adják. Neked kicsiként máshogyan kell megfognod a célközönséget. Minőséget, odafigyelést, barátságot, emberi értkeket tudsz előtérbe helyezni a nagy vállalatok arctalan hidegségével szemben.

 

Hála a Google immár két éve futó fejlesztésének, már a közelség, gyors kiszolgálás élményét is lehetőséged van megadni a vásárlóidnak. Elegendő a megfelelő helyi keresőoptimalizálás lépéseit követned, és hamar be tudod előzni a nagy arctalan multikat a keresőben.

 

 

Hogyan szállhatsz be a versenybe a nagyok ellen?

 

A nagyoknak van pénzük, helyük, lehetőségük egész területre, országra, akár világra szóló ismertséget szerezni. Nem jelent számukra nehézséget sok-sok pénz elköltése reklámanyagokra. Könnyedén az emberek szeme elé tudnak kerülni.

Te nem tudsz világra szólóan hirdetni, de nem is kell. Nem is tudnád kiszolgálni az egész világot. Számodra tökéletesen elegendő, ha a te saját környékeden (városban, városrészben, kerületben) be tudsz szállni a versenybe, és a környékeden hozzád fordulnak az emberek a versenytársaid helyett.

 

Igyekezz a marketinggel helyi embereket elérni. Lehet akár szórólapozás, telefonkönyv, helyi hirdető újságok is természetesen. A mai napig igen lényeges marketing elem a szájhagyomány (WOM, word of mouth) is. Sokkal szívesebben keresünk fel egy üzletet, ha jókat hallottunk róla kedves ismerőseinktől, vagy másoktól, akik már jártak ott (ezt is ki tudjuk használni a local seoval).

 

 

Local seo-val segítsd az üzleted

 

Ma már nagyon sokan a neten keresnek megoldást a problémájukra, választ a kérdéseikre. Ha ekkor a Google a Te üzletedet ajánlja felhasználóinak, akkor nyert ügyed van. A Google mindenki számára nyílvános felmérése szerint a konkrét helyre kereső emberek (tehát akik azt írják be, például hogy „cukrászda Budapest 10. kerület”) 76%-a ténylegesen fel is keresi azokat az üzleteket, amikre rákeresett. Ezeket hívjuk „near me” (közel hozzám, közelemben) kereséseknek. Ezeknek pedig közel harmada végződik vásárlással is.

 

Ez érthető, hiszen nem játékból, vagy unalomból írjuk be a keresőbe, hogy „csillagcsavarhúzó Szentlőrinc”, hanem pontosan azért, mert sürgősen szükségünk van egy csillagcsavarhúzóra Szentlőrincen. Nem tanulni szeretnénk, nem barkács ötletekre vagyunk kiváncsiak, és nincs időnk, lehetőségünk elugrani egy távolabbi városba egy nagyobb barkácsmultihoz.

 

Ha neked barkácscéged van az utca végén és jól végzed a local seo-t, akkor nagyobb az esélyed arra, hogy a hétvégén barkácsolni vágyó apuka csak „leugrik egy percre” hozzád egy két dologért, hogy felrakjon egy polcot a falra. Az emberek szeretnek helyben vásárolni, egyrészt mert közel van, kevesebb idő és energia a termék beszerzése. Ugyanakkor tudják, hogy kaphatnak egy-két jótanácsot, ötletet is a tapasztalt eladótól. Ha mást nem, némi bíztatást, magabiztosságot. Megfogadva a tanácsokat esetleg mást is vásárolnak kiegészítve ezzel az eredeti elképzelést. Mindenki nyer.

 

Ha azonban nem talál meg Téged a keresőben, kénytelen előhozni az autót, és akár több órát is eltölteni azzal, hogy elfurikázik a nagy barkácsáruházba. Ott aztán meg kell keresnie a terméket, ha bármilyen kérdése merül fel várnia kell egy eladóra. Könnyen elképzelhető, hogy a segíteni vágyó eladó inkább az eladáshoz ért, de a barkácsoláshoz már nem annyira. Vásárlás után apuka hazafurikázik és megpróbálja használni az esetleg rosszul választott és így használhatatlan terméket. Ezzel egy egyszerű polcfelrakás eltart egész délelőtt, amivel komoly frusztrációt okozhat a család életében. Nem beszélve arról, hogy sokkal több pénzt elköltött, ha az üzemanyagot és az időt is beleszámoljuk.

 

Azonban ha a keresőben azonnal Téged is megtalált volna, és 15 perc alatt jótanácsokkal és egy profi csavarhúzóval felszerelkezve újabb 10 perc alatt felszereli a polcot. Hiába vásárolt esetleg drágábban, mégis elégedett lesz, és hálatelt szívvel gondol majd rád. Visszatérő vásárlód lesz, és szívesen ajánl másoknak is.

 

Természetesen ez egy ideologizált történet. Bár ha alaposan belegondolsz nem is annyira biztos, hogy alaptalan. Szükséged van tehát a helyi keresőoptimalizálásra, azaz a local seora.

 

 

Megéri neked a helyi seo?

 

Kisvállalkozóként előfordulhat, hogy nem áll a rendelkezésedre ablakon kidobható, kisérletezni való pénzmennyiség a reklámanyagokra. Valószínű megfelelő mennyiségű és szakértelmű munkatársad sincs kezelni a nagy reklámkampányokat. Nem mindegy tehát, hogy hol, és milyen hatékonysággal jelenik meg az emberek előtt üzleted.

 

Helyi seoval a saját földrajzi területeden könnyen felveheted a versenyt a multikkal. A Google elsődleges célja a látogatói elégedettség. Az emberek pedig akkor igazán elégedettek, ha gyorsan és könnyen megoldást kapnak a problémájukra. A Google a mi helyi kisvállalkozásunkat fogja előnyben részesíteni, ha az megfelel a feltételeinek. Local seoval egyenlő tudsz lenni a nagy cégekkel, elegendő betartani a Google játékszabályait, valamint követni a keresőoptimalizálás lépéseit.

 

Tehát a local seo nem egyszerűen „jó ha van”, vagy „ártani nem árt”, hanem kifejezetten hasznos. Hovatovább a fennmaradáshoz elengedhetetlenül szükséges egy fizikai helyi üzlettel rendelkező kisvállalkozás számára.

 

 

Hogyan működik a helyi keresőoptimalizálás?

 

Ez mind szép és jó, de Te mégis mit tehetsz annak érdekében, hogy a multikkal felvehesd a versenyt? A lehetőségek tárháza majdhogynem végtelen és minden vállalkozásra egyedileg kell testre szabni. Azonban a főbb irányt, a leglényegesebb lépéseket általánosságban érdemes végigjárni.

 

A keresőoptimalizálás általános szabályai és lépései a helyi vállalkozásokra is vonatkoznak. Érdemes azokat végig járni. Rendbe kell tenni technikailag az oldalt, minőségi tartalmat kell adni a látogatóknak, és minél több rád mutató, minőségi hivatkozást kell szerezni. (Ezekről az elemekről bővebben a szöveg linkjeire kattintva olvashatsz.)

 

A local seo ezekre a pillérekre épül, csak kicsit ki kell egészíteni, a helyre optimalizált beállításokat megadni. Nézzük sorban:

 

 

Technikai local seo

 

Érdemes mindjárt úgy domain nevet választani, hogy a hely is meglegyen adva. Ha már rendelkezel domainnal, foglald le a helyi domainokat, és irányítsd át a főoldaladra.

 

A keresőrobotok számára is tedd egyértelművé, hogy ez egy helyi vállalkozás. A title és meta elemeket egészítsd ki a helység, kerület, városrész nevével, ahol megtalálható. Mindenképpen szerepeljen a meta title-ben és a meta descriptionban legalább a környék, ahol megtalálható az üzlet.

 

Adj meg geo meta tag-et a fejrészben. A www.geo-tag.de oldalon keress rá a vállalkozásod címére, ahol a fizikai üzleted található. Ellenőrizd a térképen, hogy pontosan megtalálta-e, módosítsd a jelet, amennyiben szükséges. A térkép alatt lévő html kódot másold be az oldalad <head></head> elemei közé.

 

Igen lényeges azonban, hogy a cím, név, telefonszám, bármilyen elérhetőség minden felületen ugyanolyan formátumban nézzen ki. Ezt nagyon is figyeli a Google. Egyszer szerkeszd meg, mentsd el egy külső fileban, és azt másold minden felületre, legyen szó akár közösségi médiáról, Google Cégem felületről, vagy a saját weboldaladon cévő kapcsolati adatokról. (ezekről lejjebb írok)

 

Tehnikailag helyi kis üzletnél még fontosabb a betöltési sebesség és a felhasználóbarát mobil megjelenés. Egyszerűen elengedhetetlen a reszponzív weboldal. A helyi keresések ma már több mint fele valamilyen mobileszközről történik. Ezen tilos spórolni!

 

 

On-site local seo

 

Legyenek speciális, helyre optimalizált kulcsszavaid. A fő on-site seo elemekben mindenképpen szerepeljen a hely, ahol az üzlet található. Például „kutyaiskola Pécs” (ha sok a kutyaiskola Pécsen, érdemes lehet szűkíteni például „kutyaiskola Pécs Kertváros”) jelenjen meg a title-ben, meta tagekben, címsorban. Menj végig az on-site seo lépésein is, és a kulcsszavaidat egészítsd ki a fölrdrajzilag releváns nével. Mindezt a lehető legtermészetesebben. Ne ess abba a hibába, hogy halmozod a kulcsszavakat! Ez a keyword stuffing black hat seo technika, azaz amikor nem teljesen tiszta módszerekkel szeretnéd befolyásolni a Googlet. Hosszú távon ez semmiképpen nem használható módszer, igyekezz elkerülni. Ami az emberek számára természetesnek hat, az a Googlenek is tetszeni fog.

 

Minden egyes weboldalnak van ismétlődő része. Ilyenek például a menük, az oldalsáv, a lábléc. Ezeket ugyan nem veszi olyan súllyal a Google, mint az adott oldal egyedi tartalmát, ugyanakkor a látogatók felhasználói élményét nagyban növelheted, ha ezekben az ismétlődő elemekben is megadod a város, városrész, környék, kerület stb nevét.

 

Használd azokat a környékre jellemző szavakat. Így a kereső is jobban rád talál, és a környékbeliek bizalmát és elköteleződését is építheted, hiszen az ő nyelvüket beszéled. Figyelj azonban, hogy ne csak és kizárólag a helyi nyelvjárás kulcsszavait használd. Előfordulhat, hogy idegenek érkeznek, új lakók költöznek, és nem ismerik a helyi kifejezéseket. Igyekezz az általános szavakat is beleszőni a mondandódba. Esetleg szinonimaként használhatod pl Pécsett, Pécsen.

 

A minőségi és egyedi tartalomgyártás életbevágóan fontos a local seo esetében is. Segítsd az embereket, adj instant, azonnal használható ötleteket, tippeket. Formázd megfelelően, seo barát módon (címsorok, képek, hivatkozások, bekezdések). A részletesebben a helyi vállalkozásokra optimalizált seo barát tartalomgyártásról a szövegre kattintva olvashatsz.

 

Megfontolandó, hogy jelenítsd-e meg a Google Maps-et is az oldaladon. Ez a mára már fizetős szolgáltatás, nagyon hasznos eszköz a látogatók számára. Sokan használják, igen népszerű. Fontold meg, hogy megéri-e alkalmaznod. Érdemes lehet kigazdálkodni ezt az összeget.

 

 

Off-site local seo

 

Helyi kisvállalkozásnak is kell a linképítés, de maradj helyben! Kérj meg helyi cégeket, vállalkozásokat, hogy linkeljenek rád. Legyen ez a egymásra hivatkozás kölcsönös. Keresd fel a kapcsolódó szolgáltatást kínáló üzleteket, saját partnereidet, beszállítóidat, viszonteladóidat. Regisztráld az oldalad helyi reklám és híroldalakon, szponzorként helyi közintézmények oldalán. Szerepelj a helyi rendezvényeken, hirdess helyi online reklámújságokban. Inspirálódj a versenytársak technikájából. Mindenképpen legyen folyamatos, előre megtervezett, azonban ne dömping jellegű a linképítés! Mindig tartsd szem előtt, hogy minőségi oldalakról kérj linkeket, illetve te is minőségi linkeket adj másoknak!

 

 

Google Cégem regisztráció

 

Helyi vállalkozásnak helybéli célközönséggel sokkal könnyebb a keresőoptimalizálása, mint általános célcsoporttal, ami nagyobb területre országra, netán az egész világra kiterjed. Kis közösségben könnyebb zajt kelteni egészen egyszerűen mert kevesebb a versenytárs. Az egész ország ricsajában feltűnni és túlkiabálni mindenkit sokkal nehezebb.

 

A Google az oldalunk local seo beállításain túl is kínál lehetőséget arra, hogy a helyre kereső embereket elérhessük. Egyszerű, gyorsan létrehozható megoldásként kínálja az ingyenes Google Cégem (Google Business Page) szolgáltatását, ahol minden adatot megjelentet a vállalkozásunkról, amit megadunk számára, kiegészítve a vásárlói véleményekkel.

 

Google cégem adatai a keresési találatokban

 

Pontosan add meg az elérhetőségeidet. Webhely, telefonszám (a több van, akkor mindegyik), érvényes nyitvatartás, pontos cím.  Minden, amire a látogatónak azonnal szüksége lehet. Regisztráció során haladj lépésről lépésre és tölts ki mindent, amit csak tudsz.

 

Készíts fényképeket az üzletedről kívülről, belülről. Könnyebb rátalálni az üzletedre, ha az érdeklődő már a keresőben megismerte az épületet. Mindig tartsd frissen ezeket az adataidat, akár a fényképeket is cseréld le egy nagyobb átalakítás után. Mi sem kiábrándítóbb, mint a téves adatokat figyelembe véve egy zárva lévő boltot felkeresni.

 

 

Kérj értékelést!

 

A Google rangsorában igen döntő súllyal szerepel a felhasználók, látogatók elégedettsége. Kisvállalkozásként számodra különösen fontos, hogy mit gondolnak rólad az emberek, hiszen azt adják tovább. Ha jó a rólad alkotott vélemény, kérd meg a vásárlóidat, hogy ezt mondják el a Googlenak is. Így sokkal relevánsabbnak, megbízhatóbbnak tud értékelni a kereső, és stabilizálod, javíthatod a pozíciódat a találati listában. Emellett természetesen az érdeklődők is szívesen olvasnak véleményt, döntésünket nagyban befolyásolja, hogy másoknak milyen tapasztalatai vannak Veled. Jobban bízunk mások véleményében, mint a hivatalos reklámban.

 

Mivel kicsi cég vagy, nagyon fontos a jó és személyes kapcsolat az ügyfeleiddel. Te is jobban megismered őket, így pontosan tudod, hogy kik azok, akik szeretnek hozzád járni. Kérd meg őket, hogy értékeljék az oldalad a megfelelő felületeken, ezzel segítve a munkádat. A legtöbb ember szeret úgy segíteni, ha neki valójában nem esik nehezére. Ha belefér az üzletpolitikádba, a fáradozásaikat megköszönheted egy kuponnal, vagy valami kis ajándékkal. Reagálj is ezekre a visszajelzésekre, köszönd meg. moz.com 2018-as felmérése szerint a visszajelzések több mint 15%-ban befolyásolják a helyi keresések rangsorát.

 

A helyi keresések rangsorát befolyásoló tényezők.

 

 

Könnedén kérhetsz értékelést például emailben kiküldött közvetlen linkkel. (Ez feltételezi, hogy rendelkezésedre áll a vásárló email címe, és az engedélye is ilyen irányú megkereésre.) A kiküldött linken keresztül azonnal a céged értékelőoldalára érkezik, és csak be kell írnia az értékelését. Ehhez a linket könnyen le tudod generálni a Bright Local ingyenes programjával.

 

Részletes leírás a működésről egy blogbejegyzésben olvasható. Bár angol nyelvű, de a videó segítségével könnyen érthetővé válik. Csak kezd el begépelni a Google Cégem-ben regisztrált oldaladat, vagy akár csak mintha a googleben keresnéd, majd válaszd ki a listából a saját cégedet, kattints a Fetch links & id-s gombra, és máris kiadja neked a beillesztendő linkeket. Neked a get more rewiews linkre lesz szükséged, amit beilleszthetsz az emailedbe, így arra kattintva azonnal az értékelő oldal nyílik meg a vásárlónnak.

 

Könnyen generálhatsz emailben is kiküldhető linket az értékelő oldalhoz.

 

 

Egy kis trükk, amivel előre megválaszolhatod a felmerülő kérdéseket, ugyanakkor pozitív tartalmat is adhatsz a megjelenéseidnek. Írd meg Te a gyakran ismételt kérdések alapján a kérdések-válaszok oldalt. A Google Cégembe töltsd fel ezeket. Ezzel egyrészt segíted az embereket, megfogalmazod a ki nem mondott kérdéseiket. Megkímélheted magad felesleges telefonoktól és őket is hiába való köröktől. Valamint a Google is szereti a releváns tartalmat. A rád vonatkozó kérdések és válaszok megadásával pedig pontosan minőségi tartalmat adsz a felületnek.

 

 

Összességében a local seo-ról

 

A fentieket figyelembe véve már tisztán látszik, érdemes a helyi keresőoptimalizálással foglalkozni. Egyrészt nem igényel sokkal több energiát, kis odafigyeléssel, és néhány perc plusz munkával ideális lehet az üzleted local seo-ja.

Ugyanakkor a helyi seo haszna sokszorosa a befektetett időnek és energiának. Mindenképpen érdemes odaogyelni, és alkalmazni a megfelelő alap és helyi seora vontatkoró keresőoptimalizálás lépéseket.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük