Keresőoptimalizálás külföldi vállalkozóknak

Hogyan találd ki a seo kulcsszavakat?

Hogyan találd ki a saját seo kulcsszavaidat?

Vállalkozóként az a célod, hogy pénzt keress. Online vállalkozás vezetőjeként pedig hatalmas lehetőséged van elérni azokat az embereket, akik tőled szeretnének vásárolni, akiknek a Te termékedre van szükségük. Mindehhez pedig kezdeti lépésként meg kell határozni a weboldalad seo kulcsszavait.

 

Régebben egy cégnek csak offline, interneten kívüli lehetőségei voltak arra, hogy elérje a vásárlóit, érdeklődőit. Ma már szerencsénkre (és szerencsétlenségünkre) interneten keresztül pontosan a célcsoporthoz lehet szólni, és szinte csak hozzájuk beszélni. Ez mindenképpen költséghatékonyabb megoldás, mint a régi idők tv hirdetései. Ugyanakkor nehezebb is az állandóan változó mindig újabb és újabb trükköknek megfelelni.

 

Azonban a jó piackutatás, majd a célcsoportod által használt seo kulcsszavak használatával az érdeklődők szeme elé kerülhetsz. Akkor pedig a megfelelő kommunikációval és tartalommal bebizonyíthatod, hogy valóban Rád van szükségük, tényleg érdemes a Te termékedet, szolgáltatásodat választani a piacon.

 

Rövid tartalom annak érdekében, hogy csak azt olvashasd el, amit szeretnél.

 

 

 

Legyen olyan a szakember is, mint mi

 

Az emberek már az interneten keresnek a problémájukra megoldást, és nem is akárhogyan. A saját érzéseiket, gondjukat, gondolataikat írják be a keresőbe. Kedvelt megfogalmazás marketinges körökben, hogy egy ember nem kalapácsot akar, hanem egy képet a falra. Sőt, méginkább azt az érzést szeretné, amit nyer egy csodaszép képpel a falon. Egy csodaszép otthonban eltöltött tartalmas életet szeretne. Így ilyen szavakat fog a keresőbe hogy, „csodaszép lakás”, „varázsatos otthon”, „hogyan tegyük szebbé lakásunkat”, vagy akár „otthoni pihenés” ahelyett, hogy „kalapács vásárlás”.

 

Mivel még maguk sem tudják pontosan mit szeretnének, és valószínűleg nem is értenek a lakberendezéshez szívesen hallgatnak az adott téma szakértőjére. Egy olyan ember véleményére kiváncsiak, aki hasonlít rájuk, ugyanabban a cipőben jár.

 

Például ha egy nő tenni szeretne a szépségéért, akkor egy másik nőt fog megkérdezni erről.  Olyan valakit, aki maga is szép. Az ő tanácsára fog hallgatni, és nem egy férfiéra. Hiszen csak egy nő tudhatja mit szeretne egy másik nő.

 

Vagy tegyük fel, hogy kisgyerekeid vannak és úgy érzed egy szakember segítségét kell kikérned velük kacsolatban. Legyen akár viselkedésről, akár pelenkázásról, akár ételkészítésről szó, vagy bármiről, ami a kisgyerekekhez kapcsolódhat. Ha két ugyanolyan tudással rendelkező szakember közül kell választani egészen biztosan ahhoz fordulsz, akinek szintén vannak gyermekei. Attól hallasz szívesen tanácsot, aki tapasztalatát is hozzáteszi a szaktudásához. Mindenesetre jobban megérti a problémádat.

 

 

Az érzelmek döntenek vásárláskor is

 

Ahhoz, hogy sikerrel tudjuk értkesíteni a saját termékünket, szolgáltatásunkat ki kell találnunk, hogy mit akarnak a leendő vásárlóink. Szinte helyettük kell gondolkozni.

Ahhoz pedig, hogy szívesen vásároljanak tőlünk nem elég egyszerűen érteni az adott termékhez. Tapasztalatból kell beszélni. Éreztetni kell az érdeklődővel, hogy valóban kívülről-belülről ismerjük a témát, személyes kapcsolatunk is van az adott termékkel. Pontosan megértjük az érzelmeiket, fenntartásaikat, ismerjük a kérdéseiket. Mi is éreztünk már ugyanígy, mi is feltettük már ezeket a kérdéseket magunknak.

Biztosítani kell őket arról, hogy segítő szándék vezérel minket, amikor a saját termékünket ajánljuk, és nem a csúnya vállalkozói habitusunk akarja mindenáron elszedni a pénzüket.

 

De hogyan találjanak meg azok, akik a Te terméked iránt érdeklődnek? Egyszerűen fel kell ismerni és használni kell azt a nyelvet, amit a leendő vásárlóink is használnak, majd erre optimalizálni a weboldalunkat. Így, amikor a célközönségünk beírja a keresőbe a problémáját, a Google a mi megoldásunkat tudja ajánlani számára.

 

Ennek a célközönség által használt nyelvnek a szavait hívjuk seo kulcsszavaknak.

 

 

A seo kulcsszavak ereje

 

Képzeld el, hogy egy meleg hideg őszi napon a kandallóban pattogó tűz mellett kortyolod a kedvenc teádat. Vagy bármit, amit inni szeretsz. Hogyan érzed magad? Gondolkodj el ezen néhány pillanatig….

Ezt az érzést próbáld meg szavakba önteni, ha lehet írd is le, úgy jobban át tudod tekinteni.

 

A leendő vásárlóid is ezeket a szavakat fogják használni, ők is így szeretnék magukat érezni. Erre fognak rákeresni a Google-ben.

 

Ha ők keresnek egy szóra, vagy kifejezésre, mi tudunk rá keresőoptimalizálni. Amint tudjuk, hogy mit írnak be a keresőbe, azonnal gyárthatunk rá minőségi tartalmat, így amikor ránk találnak, elégedettek lesznek. Ha megtalálta, amit keresett, többször vissza fog térni, beszélni fog az oldalunkról, ajánlani fogja másoknak is. Így a Google is elkezd szeretni, és egyre többször fog a célcsoportunknak megjeleníteni, akik egyre többször fognak ránk találni. És a kör bezárult, mindenki elégedett.

 

Még egyszer: nem az a lényeg, hogy mi mit gondolunk kulcsszónak, vagy a termékünk előnyének. Csak az számít, hogy mi érdekli a keresőhöz forduló embereket. Milyen érzések hajtják? Mi motiválja? Mihez keresnek segítséget, ötletet?

 

 

Hogyan találd ki a seo kulcsszavaidat? Indulj ki magadból!

 

A Te termékedet Te ismered a legjobban. Azzal is tisztában vagy, hogy az adott termék mire való. Pontosan tudod, hogy Neked milyen előnyöd származhat a használatából. A seo kulcsszavaid megtalálásához nagy segítségedre lehet az alábbi táblázat.

 

seo kulcsszavak megtalálása segéd táblázat

 

Természetesen helyettesítsd a saját termékednek, szolgáltatásodnak megfelelően.

 

Az első oszlopba a terméked tulajdonságai kerülnek. Ezek tények. Azonban a „mire való?” kérdést érdemes kicsit távolról szemlélni. Próbálj meg hátra lépni, és úgy tekinteni a terméked, szolgáltatásod előnyeire. Például nem csak nők vásárolnak sminkeszközöket. Férfiak is vesznek a párjuknak, hiszen szeretik őket. Vajon ennek a szélesebb körnek mi lehet a „problémája”, kérdése, amire a Te terméked a válasz?

 

A második oszlopba kerül a célközönség igénye. És itt a lényeg.

Ha lelkiismeretesen kitöltöd ezt az oszlopot, valóban sokkal közelebb kerülsz gondolkodásmódban azokhoz az emberekhez, akiknek szeretnéd eladni a portékádat. Itt érzelmekről van szó, bizalomról van szó. Hálás szeretne lenni Neked a célközönséged, elégedettséget szeretne érezni.

 

 

Néhány ötlet a seo kulcsszavak megtalálására

 

Fogj egy papírt, vagy egy Excell/Google docs táblázatot, és játsz el a szavakkal. A fenti táblázatból meríts kombinációkat, ötletelj. Mindent írj bele a táblázatba ami csak eszedbe jut. Ne gondolkozz azon, hogy jó-e, vagy hasznos-e. Csak írj!

 

Esetleg képzeld el, hogy egy földönkívülinek kell elmagyaráznod, hogy mi is a terméked? Furának tűnhet, de valóban hasznos technika.

 

Legózd össze a kifejezéseket. Adj hozzá ragokat, toldalákokat. Tedd többesszámba. Bár a későbbiek során ezeket lehet majd csoportosítani, fontos, hogy átláss annyi kulcsszót, amennyit csak lehet.

 

Kérdezd meg a Google-t. Ahogy elkezded írni a keresőben a szavakat, úgy ajánl fel hasonló ötleteket a Google. Nagyon hasznos, hiszen láthatod, mire keresnek hasonló témában az emberek.

 

Google segít a seo kulcsszavak megtalálásában

 

 

 

 

A lényeg, hogy a „szójték” végére az általános szavak kiegészülhessenek speciális kifejezésekkel. Így lesz a fenti példánál maradva a sima „pelenká”-ból „mosható pelenka csomag”, ahogy látod a fenti képen. Ezeket hívjuk long tail (hosszú farok) kulcsszónak. Külön cikk kellene (hamarosan lesz) ennek elmagyarázásához. Itt és most csak annyit, hogy a long tail kulcsszavak lényege, hogy bár ezekre a speciális pontosított kifejezésekre kevesebb a találat, összességében sokkal több a keresés rájuk, mint a szimpla „pelenka” kifejezésre.

 

 

Melyik seo kulcsszavak maradjanak?

 

Következő lépésként szelektáld ki azt, amit biztosan nem szeretnél a termékeddel kapcsolatban. Ami egyáltalán nem a te témaköröd, és jelenleg elképzelni sem tudod, hogy az a kifejezés megjelenjen az oldaladon.

Ne töröld, csak változtasd meg a színét, esetleg told arrébb néhány sorral. Később, akár néhány hónap múlva még jól jöhetnek ezek a kifejezések. Természetesen amivel nem foglalkozik a vállalkozásod, lehet törölni. Például online virágot árulsz, akkor a Virág női névvel kapcsolatos cikkek nem biztos, hogy a Te tevékenységi körödbe tartoznak.

 

Amint elkészültél folytathatod a seo kulcsszó kutatást a többi kereső módszerrel, amikről ebben a cikkben olvashatsz.

 

kulcsszavak, kulcsszó kutatás | Pegima SEO

Az ideális kulcsszó kereső módszer

A kulcsszó kutatás a keresőoptimalizálás, vagy idegen néven SEO (Search Engine Optimazition) első lépéseinek egyike. Az egész weboldal elemzés és kereső motorokra […]

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük