Keresőoptimalizálás külföldi vállalkozóknak

Még mindig fontos a webhelytérkép?

Még mindig fontos a webhelytérkép feltöltése?

A webhelytérkép segít az elemző eszközöknek könnyebben, gyorsabban átlátni a weboldaladat, azonban a webmester eszközök nélkül is szépen fel tudják térképezni a honlapodat, elmondásuk szerint kicsit lassabban.

 

Mi az a webhelytérkép és mire való?

A webhely térkép egy robotoknak készült file az aktuálisan oldaladon lévő oldalairól, bejegyzéseiről, kategóriáiról, címkéiről. Egy lista a weblapod tartalmának url címeivel mindenféle felhasználóbarát körítés nélkül.

A webhelytérkép beküldése segítség robotoknak az oldalad feltérképezéséhez, de nem befolyásoló eszköz. Csupán azért, mert beküldöd, nem fogsz előrébb kerülni a keresőben, vagy egyáltalán bekerülni a keresési találatok közé. Sitemaps.org

 

 

Hol találod a wordpress webhelytérképet a Yoast SEOban?

WordPress weboldalnál a webhely térkép lekérdezésére az egyik legegyszerűbb mód a Yoast SEO (vagy bármelyik SEO plugin). Ha van ilyen bővítmény a weboldaladon, könnyen megtalálhatod. A kezelőfelület időről időre változik, jelenleg (2023 október) a Beállítások -> Általános -> Oldal funkciók menüpontban érheted el jó sokáig görgetve legalul.

 

 

Külön oldalon fog megnyílni a webhely térkép. Ha kíváncsi vagy, bátran kattints bele, nézd meg, hogyan épül fel a Yoast szerint a weboldalad, de beküldeni a gyökér térképet kell, ami így néz ki valahogy: valamidomain/sitemap_index.xml

 

Így néz ki egy webhelytérkép
Így néz ki egy webhelytérkép

 

 

 

Pegimacsek bejegyzéseinek webhelytérképe
Pegimacsek bejegyzéseinek webhelytérképe

 

 

Neked a webmester eszközökbe való feltöltéshez a böngészősávban lévő url-re lesz szükséged. Ezt az url-t kell bemásolnod értelem szerűen a webmester eszközök által megadott helyre.

 

Webhelytérkép feltöltése Google Search Console-ba
Webhelytérkép feltöltése Google Search Console-ba

 

Webhelytérkép feltöltése Bing Webmester eszközökbe
Webhelytérkép feltöltése Bing Webmester eszközökbe

 

 

Már a cikk elején írtam, hogy a robotokat segítheted a webhely térkép feltöltésével, de nem tudod befolyásolni. Hogy miért mondtam ezt? A ma beküldött webhelytérkép részeit a Google már korábban beolvasta, a Bing pedig egyszerűen importált magának egy másikat a Search Console-val való összekötés során.

 

A Google magának dolgozik
A Google már jóval előttem jár

 

 

Importált webhelytérkép Bing Webmaster Tools
Importált webhelytérkép Bing Webmaster Tools

 

 

Ezért írtam, hogy a webhely térkép beküldése lehet segítség a feltérképező robotoknak, gyorsíthatja a munkájukat, de a véleményüket az oldaladról nem fogja befolyásolni. Ahhoz megfelelő tartalomra van szükség, és arra, hogy technikailag is rendben legyen az oldalad.

 

Honnan tudod, hogy rendben van-e az oldalad? Egyáltalán mit szól hozzá a Google? Jelentkezz az ingyenes honlap vizsgálatra, ahol röviden feltérképezem a weboldalad és néhány sos javaslatot adok azok kijavítására.

Viccelődik a Google

A Google néha vicces kedvében van

A Google, a keresőóriás lassan az élet minden területén megjelenik az életünkben. Keresőoptimalizálási szakemberként én az elemző termékeit is használom napi szinten. […]

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük