Keresőoptimalizálás külföldi vállalkozóknak

Ma is kell félni a Google algoritmus frissítés negatív hatásaitól?

Google frissítés hatásai lehetnek jók is és rosszak is

Valahányszor felröppen a hír, hogy a Google algoritmus frissítés közeledik (vagy már éppen itt is van a nyakunkon), a SEO szakemberek felpillantanak a munkájukból, megáll a toll és a billentyűzet a kezük alatt, és lélegzetvisszafojtva várják, mi lesz az eredmény. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy a jól összerakott és tisztán kezelt honlapok nagy többségénél semmilyen változást nem fog okozni, kis részüknél akár még javulást is eredményezhet. És igen, egy kis százalékban képes rontani a weboldal elhelyezkedését a keresőben akár nagy mértékben is.

 

Mikor van algoritmus frissítés?

Kisebb frissítések minden nap vannak. Ezeket általában nem lehet észrevenni, vagy ha mégis, nem sokat lehet tenni. Évente több nagyobb un „core” frissítést is végrehajt a Google. Elmondása szerint a célja, hogy relevánsabb és megbízhatóbb találatokat biztosítson a felhasználóinak. Ezeket utólag le tudod ellenőrizni, ha hirtelen nagyobb változást tapasztaltál a látogatottságban, holott nem változtattál sokat a honlapodon.

Mikor volt a legutóbbi algoritmus frissítés?

A képen jól látszik, hogy például szeptember 14-én volt egy frissítés, ami 13 napig tartott. Ha tehát a te honlapodnál azt látod, hogy 2023 szeptember 14 és 27 között valamilyen irényba elmozdult az amúgy közel állandó grafikon, pedig semmi különlegeset nem tettél, akkor az valószínűleg az algoritmus frissítésnek volt köszönhető.

 

Honnan tudod, hogy téged hogyan érintett a Google algoritmus frissítés?

Ha viszonylag állandó a honlapod tartalma, semmilyen nagyobb változás nem történik rajta, és mégis hirtelen sokat változik akár jó, akár rossz irányba a megjelenések, és/vagy a kattintások száma.

 

Az algoritmus frissítés sokszor nincs hatással a helyezésre

 

Látod a képen, hogy ennek a honlapnak az esetében az algoritmus frissítés előtt, és után közel azonosak a mutatói, tehát hatalmas változás sem előre, sem hátra nem történt. Ha nálad más a helyzet, tehát a grafikon elindul felfelé, vagy lefelé, akkor valószínűleg az algoritmus frissítés van a háttérben.

 

 

Mire jó az, hogy frissül az algoritmus?

A Google egy egyszerű filmes példával mutatja be, hogy ha amúgy rendben van az oldal, akkor hogyan lehet hogy hátrébb kerülsz. Azt írja:

„Az egyik módja annak, hogy egy alapvető frissítés működését megértsük, ha elképzeljük, hogy 2015-ben felállítottad a 100 legjobb film listáját. Néhány évvel később, 2019-ben frissíted a listát, ami természetesen megváltozik. Néhány új és csodálatos film, amely korábban soha nem létezett, most jelölt lesz a felvételre. Lehet, hogy átértékelsz néhány filmet, és rájössz, hogy magasabb helyet érdemelnek a listán, mint korábban.

A lista változni fog, és a listán korábban előrébb került filmek, amelyek lejjebb kerültek, nem rosszak. Egyszerűen arra sokkal érdemesebb filmek kerülnek eléjük.” (Google Search Central – Core Updates)

 

 

Mikor érdemes félni a Google algoritmus frissítés hatásaitól?

Azt tartja a modnás, hogy „nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél”. Ha trükközöl, nem tisztán játszol, akkor van okod félni az algoritmus változásoktól. A „szürke kalap”, vagy „grey hat” megoldások szembe mennek a Google irányelveivel. Ez alkalmazása akár tudatosan, akár véletlenül mindenképpen kockázattal jár, könnyen okozhat visszaesést.

 

Mit tehetsz, ha hátrébb sorolt a Google?

Ez egyszerűen és röviden nem határozható meg, hiszen minden weboldal más, mindenhol más lehet az, ami a Google-nak nem tetszik. Sőt, még az sem biztos, hogy nem tetszik neki. Maga a Google is azt javasolja, hogy ne próbáld meg kijavítani a (vélt) hibákat.

A Google igyekszik összességében figyelni az aktuális irányzatot, a felhasználóinak az igényeit, és annak megfelelő tartalmat biztosítani számukra. Magyarán, ha a te oldalad, tartalmad képes lépést tartani a célcsoportod igényeivel, akkor továbbra is megtarthatod a jó helyezésedet.

A legjobb, amit tehetsz, hogy néhány hétig nem nyúlsz hozzá a weboldaladhoz. Ennyi idő alatt kiderül, hogy ténylegesen az algoritmus okozta a visszaesést, és hogy annak mi is a tényleges hatása. Ha valóban ez ok, akkor sem fogod tudni rövid távon kezelni. Sajnos meg kell várnod a következő frissítést, ami fél-egy év múlva lesz.

Addig rendbe tudod tenni a honlapod, minőségi tartalmat tudsz gyártani, és amikor elérkezik az újabb frissítés, újra az élmezőnybe kerülhetsz.

 

Néhány tipp a Googletól:

Tartalomminőségi tippek:

 • A tartalmad legyen eredeti, adjon információt, vagy jelentést, kutatási eredményt, elemzést. Tehát adjon értéket.
 • Legyen tartalmas, átfogó, adjon érdekes információkat is, ne csak azt, ami nyílvánvaló.
 • Kerüld el mások egyszerű másolását, adj jelentős többlet értéket a másolt tartalomhoz.
 • Legyen olyan az oldalad, amit te is szívesen olvasol, vagy megosztasz a barátaiddal.
 • Kérdezd meg magadtól, hogy szívesen látnád-e nyomtatásban? Például egy enciklopédiában, vagy könyvben megállná a helyét?
 • Kerüld el a sokkoló címsorokat, használj leíró, összefoglaló címet.
 • Használj megbízható forrásokat. Olyanoktól idézz, akik szaktekintélyek a maguk területén. Válj te is szakértővé a saját területeden olyanná, akire érdemes hallgatni, akit érdemes idézni.
 • Filgyelj a helyesírásra, stilisztikai hibákra.
 • Ne csapd össze a mondandódat, szánj időt a kidolgozásra.
 • Ne legyen túl sok reklám a tartalomban.
 • Legyen mobilbarát az oldalad, jelenjen meg jól az egyes kijelzőkön.
 • Adj jelentős tartalmat a konkurens oldalakhoz képest.

Tehát összefoglalva, gondolj a látogatódra, és neki írj, neki adj tartalmat de olyat, amit te is szívesen kapnál, amire büszke vagy, amit szívesen és őszintén, érdek nélkül is megosztanál, hogy minél több emberhez eljusson.

A Google ilyen tartalmat szeretne adni a látogatóinak. Ha te ilyen tartalmat készítesz, akkor téged fog a látogató szeme elé tenni. És akkor többé nem kell tartanod az algoritmus frissítésektől.

 

Algoritmus frissítés Pinterest pin

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük