Keresőoptimalizálás külföldi vállalkozóknak

Évente három Google születésnap!

Boldog születésnapot Google!

Három Google születésnap minden évben? Ráadásul mindegyik szeptemberben! Nos, a keresőriás megteheti. Az nbcnews szerint „Ha olyan erős, mint a Google – vagy Anglia királynője –, bármikor megünnepelheti születésnapját” (forrás NEWS). Nézzük meg, hogy hogy is van ez, és ünnepeljük meg a Google-t még néhány érdekességgel!

 

Tartalom, hogy valóban azt olvasd el, amit szeretnél:

  1. Három Google születésnap? Hány éves a Google igazából?
  2. BackRub
  3. A Google név eredete
  4. Ne légy gonosz!
  5. Google Doodles
  6. A Street View visszarepít a múltba
  7. Tudtad, hogy 2001-ben volt a Google első nagyobb mesterséges intelligencia integrációja?
  8. A Google ma már életünk része

 

Három Google születésnap? Hány éves a Google igazából?

A Google 1998. szeptember 4-én született, amikor Larry Page és Sergey Brin, a Stanford Egyetem diákjai, hivatalosan is bejegyezték a vállalkozást. Maga a google.com domaint már egy évvel korábban, 1997. szeptember 15-én regisztrálták. Maga a cég az alapítását ünnepli, tehát a z 1998-as időszámítás a döntő, így 2023-ban 25 éves a Google. A cég otthona pedig nem más, mint egy garázs volt Kaliforniában, mint oly sok más nagyvállalásnak is a kezdetekkor. Mi más is lehetne!

Google 25-dik születésnapi logó

Miért ünnepli mégis szeptember 27-én a születésnapját a Google?
Egyes nem megerősített források szerint (Chat GPT) ekkor tartotta első sajtótájékoztatóját Menlo Park-i Computer History Museumban. Itt mutatták be először a nagyközönség és a média előtt a Google keresőmotorját, tehát ettől a naptól vált érhetővé a nagyvilág számára is.

 

BackRub

Valójában a Google története még korábban kezdődött, 1996-ban. A BackRub Larry Page nevéhez kapcsolható. Az ő kutatásának célja, megvizsgálni a világháló (World Wide Web) linkhálózatát, és az egyes oldalakra mutató hivatkozásokból következtetni az oldal jellegére és értékességére. Ezt a kutatási projektet hívták BackRub-nak. Ezt az algoritmust továbbfejlesztve született meg a PageRank, ami a keresőben való elhelyezkedésben, így a keresőoptimalizálásban is a mai napig meghatározó. (Wikipedia – A Google története)

 

A Google név eredete

Hamar rájöttek, hogy a „Backrub” nem annyira vonzó név. Így született meg a „Google”, ami a „googol” szóból ered(het). Ez egy hatalmas szám (10 a századikon, azaz 1 és utána 100 darab nulla). (forrás: Wikipedia-Googol). A googol szám önmagában nem használatos, azonban más hatalmas mennyiségekkel való összehasonlításként már nagyon hasznos. Ilyenek például a szubatomi részecskék száma, vagy a sakkjátszmában a lépések egymás utániságának lehetőségei. Célja, hogy szemléltesse az elképzelhetetlenül nagy szám és a végtelen közötti különbséget. Az Google alapítók a végtelenhez közeli információ mennyiségre szerettek volna célozni a névvel.

Egy másik történet szerint a Google csupán egy elgépelés, azaz a véletlen műve, ami megtetszett az alapítóknak.
A név egyik magyarázata lehet a „googly eyes” azaz a „kidülledt szemek” angol szóra asszociálva.

További érdekesség, hogy a Google nevet már 1996 augusztusától (a google.com regisztrálása előtt 1 évvel) használták google.stanford.edu címen. (Forrás hvg.hu)

 

Ne légy gonosz!

Tudtad, hogy a Google mottója korábban „Don’t be evil” (Ne legyél gonosz) volt. Ez a mondat hűen tükrözte a cég etikáját és elkötelezettségét a tisztességes üzleti gyakorlatok mellett. Sajnálatos módon, később ezt a mottót felcserélték a „Do the right thing” (Csináld a helyes dolgot) mondatra, de még mindig igyekeznek fenntartani az eredeti értékeiket.

 

Google Doodles

Amikor egyszerűen megnyitod a Google keresőt, a főoldalon szinte naponta változó új logóváltozatokkal találkozol. Ezeknek a Doodle névre hallgató logóknak az az érdekessége, hogy a területileg releváns eseményeket, híres emberek születésnapjait, fontosabb dátumokat jelenítenek meg. Ha érdekesnek találod az aznapi logót és kíváncsi vagy a történetére, egyszerűen kattints rá, és elolvashatod.
Természetesen a 25. születésnapjára a Google igazi szülinapi Doodle-vel készült. Nézd meg az animációt ide kattintva.

A Google Doodle történetéről a Pegimawebdesign oldalon is olvashatsz.

 

A Street View visszarepít a múltba

Nem egy cikk, közösségi média poszt jelent meg arról, hogy a Google utcaképen a régi házát, vagy azóta elhunyt szerettét látja. A Google kihasználta ezt az érdeklődést, és néhány helyen már elérhető a Street View múltba visszatekintő funkciója. (Sajnos Németországban és Ausztriában nem elérhető a Street View funkció, így a múltba visszatekintés sem)
Vissza a múltba a Google utcaképpel

 

Tudtad, hogy 2001-ben volt a Google első nagyobb mesterséges intelligencia integrációja?

A Google több termékénél is használ mesterséges intelligenciát, azonban az egyik legnagyobb és egyben legelső fejlesztése a keresőbe tévesen beírt szavak, elírások kezelése.  A helyesírási hibák ellenére igyekezett mégis a megfelelő találatokat biztosítani a felhasználói számára. Ma is napi szinten találkozhatsz ezzel a funkcióval, amikor a keresőt használod. A Google sok és egyre több termékének alapja már a mesterséges intelligencia. Hogy hol használja még? Olvasd el a Pegimarketing erről szóló blogbejegyzését
Google kijavítja a helyesírást a keresőben

 

A Google ma már életünk része

Lehet szeretni és olvadozni minden lehetőségét kihasználni, vagy utálni, egy biztos. A Google ma már mindennapjaink részévé vált. Keresőoptimalizálási szakemberként mélyebben belelátok a Google működésébe és irányelveibe. Úgy gondolom, hogy nagyon sokat tett az emberiségért, és személy szerint szeretem használni a termékeit. Szeretem felfedezni a világot a Google segítségével.

 

Viccelődik a Google

A Google néha vicces kedvében van

A Google, a keresőóriás lassan az élet minden területén megjelenik az életünkben. Keresőoptimalizálási szakemberként én az elemző termékeit is használom napi szinten. […]

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük