Keresőoptimalizálás külföldi vállalkozóknak

Konkurens honlap

Legyél saját magad ellensége a keresőkben!

Mi az a konkurens honlap és miért indítanál saját magadnak, saját magad ellen ilyet?

A konkurens honlap gyakorlatilag egy olyan weblap, aminek nagyon hasonló, vagy közel ugyanaz a témája, mint a már meglévő honlapodnak.

Rövid tartalom, hogy csak azt olvasd el, amit tényleg szeretnél:

Mikor gondolkodj el konkurens honlap indításán?

A meglévő honlapodnál látod, hogy van érdeklődés olyasmi témára, ami bár tevékenységedbe vág, még sincs teljesen helye a már meglévő honlapodon.

Szeretnéd megerősíteni a fő oldaladat linkekkel például. Webáruház esetén egy bloggal.

Észrevetted, hogy egy bizonyos témakör sokakat érdekel, amit érdemes jobban kifejteni.

Miért indítanál konkurens honlapot, amikor a meglévőre is nagy kihívás olykor tartalmat készíteni?

Először is véleményem szerint igen lényeges, hogy először mindig egy valamivel foglalkozzunk, és ha az már legalább elindult az útjára, akkor kezdjünk bele másba. Én legalábbis így dolgozom és bevált. Az ide-oda kapkodás általában nem vezet eredményre, a weboldalak esetében sem. Nem javasolt tehát, hogy elindítod a vállalkozásod honlapját, majd két hét múlva indítasz egy másikat is. Azonban ha úgy érzed, hogy van erre időd és kapacitásod, esetleg a két témakör, két célközönség nem teljesen fedi egymást (esetleg teljesen más), akkor jó ötlet lehet közel egyszerre elindítani. Ezt minden esetben neked kell mérlegelni.

Ne érts félre, nem azt mondom, hogy várj a végtelenségig. Még addig sem kell várnod, amíg már pénzt hoz az első weboldalad. Hozzon jó eredményeket, de ezt ne pénzben mérd! Nézd a látogatottságot, a közösséget, az oldalad népszerűségét. Nézd, hogy hol jelenik meg a könnyebb kulcsszavakra. Ehhez legalább néhány hónap befektetett munkára és időre szükséged van. Amíg az egyik oldalad nincs rendben, nem jelenik meg a keresőben, tele van hibával, nem kezd el látogatókat hozni (látogatók azok, akik olvassák a cikkeket, tehát nem azok, akik feliratkoznak a hírlevélre, vagy felveszik veled a kapcsolatot, vagy vásárolnak), addig konkurens honlapot szerintem nem érdemes indítani. Csak szétaprózod a figyelmed. Inkább tanuld meg, hogyan kell rendbe tenni egyetlen weboldalt, így a másodikat felépíteni sokkal könnyebb lesz már.

Miért legyél saját magad konkurenciája?

Másoljam át egy az egyben?

A konkurens honlap egyáltalán nem azt jelenti, hogy egy az egyben lemásolod az eredeti oldalt. Az a konkurens, akinek hasonló, vagy pontosan ugyanaz a célközönsége, mint a tiéd. Tehát ha van egy kutyakozmetikád, ahol a kutyusok szőrápolásáról írsz, akkor egy hosszúszőrű/kistestű/bármilyen fajtájú kutyák bundájának ápolására létrehozott weboldal számodra konkurencia. A fő oldalon szerteágazóbbak a témák, a második oldalon specializáltabb, mégis fedi egymást a két témakör. Tehát ha valaki a hosszúszőrű kutyusok szőrápolására keres megoldást, akkor feljöhet a te főoldalad, és a másodjára indított kifejezetten hosszú szőrű kutyusokkal foglalkozó weboldalad is.

Hogyan építs konkurens honlapot?

 • Lehet ugyanaz a téma, kicsit más célközönséggel (akár az eredeti célcsoport szűkebb, speciálisabb körével)
 • Néhány cikket akár egy az egyben átmásolhatsz, akár egy részletét, vagy az egészet.
 • Ezek a cikkek linkelhetnek egymásra. Megjelölheted a másik oldalt a fő oldal cikkében, például, hogy „még többet szeretnél megtudni a hosszú szőrű kutyusok ápolásáról? Látogass el az xyz weboldalra (link)”. Visszafelé pedig valahogy így: „Szeretnél a körömápolásról/különböző trimmelési technikákról/ stb olvasni? Vagy keresel egy jó kutyakozmetikust a környékeden? Katt ide.(link)” (a linkelési technikákról itt olvashatsz bővebben)
 • Legyen az új oldalon eredeti tartalom is, vagy más oldalakról hozott tartalom.
 • Összeállhatsz más kutyakozmetikusokkal, akik cikkeket írnak az új weboldaladra (vagy akár a saját weboldalukról adnak neked cikkeket), amivel te tartalmat kapsz, ők linket.
 • Érdemes lehet kicsit máshogyan kommunikálni, más stílusban akár, ha a témakör adja magát, vagy más célcsoportot célzol meg. Ha például maradva a kutyakozmetikánál, létrehozol egy második oldalt a kölyök kutyák szőrápolásához, akkor ott teljesen helyénvaló a dajka nyelv bizonyos mértékig. A kölyök állatok, és általában a hobbi kutyák, macskák gyakorlatilag családtagok, a mi gyerekeink. Ha kicsit gyerekesen írsz ott, teljesen rendben lehet. Gondolok itt például: „amikor a pici babád első alkalommal elviszed kutyakozmetikushoz, …..” egyértelmű, hogy nem az ember gyerekről van szó, azonban kisállat tulajdonosok szeretik így nevezni a kutyájukat, macskájukat.
 • Gondold át, hogy mi a célod a második oldallal. Konkurens honlap? Más célcsoport? Másik vállalkozási terület? Csak hobbi, mert sok minden nem fért bele az eredeti oldalba?

Kell idő és energia

Tegyél bele az elején több energiát a második (többedik) weboldaladba is. Ahhoz, hogy sikeres legyen a második oldal és valóban konkurense lehessen az első oldaladnak, bele kell tenned az energiát, az időt legalább az elején. Gyárts tartalmat, oszd meg sok helyen, építsd fel a linkeket, építs arra is közösséget. Éppen ezért előnyös, ha kivárod (tehát aktívan építed), hogy a fő oldalad elinduljon, és kisebb erőráfordítással haladjon, mert egy honlapot elindítani és beindítani sok idő és energia. Amikor már egy honlap hozza az eredményeket, akkor természetesen elegendő kisebb figyelmet fordítani rá, de az elején megköveteli a rendszeres és gyakori jelenlétet.

Miért jó a konkurens honlap?

 • A Google keresőben az első oldalon akár több helyet is elfoglalhatsz te, a több weboldaladdal.
 • Erősíteni szeretnéd a meglévő weboldalad. Egy webshophoz tartozó blog oldal, vagy egy affiliate szerződött bloghoz tartozó webshop ma már szinte bevett gyakorlat.
 • Erősíteni szeretnéd a vállalkozásod. A konkurens honlap forgalma és így az eredményei akár felül is múlhatják az első oldalad eredményeit.
 • Szeretnél hasonló témában külön vállalkozást indítani, vagy tevékenységet bővíteni és az új terület már megkívánja az új weboldalt. Vállalkozóként tisztában vagy azzal, hogy nem szabad egy lábon állnod. Az, hogy egyetlen tevékenységgel kezded, teljesen rendben van, (szeretnél még többet olvasni a kezdő vállalkozók témában? Keresd fel a Pegimarketing weboldalam, ahol kezdő vállalkozónőknek (és férfiaknak) szóló tartalmakat olvashatsz). Idővel észre fogod venni, hogy merre szeretnél bővíteni, hol van egy réspiac, aminek szüksége lenne rád.
 • Találsz egy affiliate partnert, aki csak bizonyos feltételekkel szerződik veled, amit a meglévő weboldalad nem tud biztosítani.
 • Szeretnél más réspiacnak, eltérő közönségnek kommunikálni.

Állj neki még ma!

Egy konkurens honlapot felépíteni saját magadnak nagyon jó ötlet. Kisebb energiával, kevesebb időbefektetéssel tud számodra forgalmat generálni, pénzt hozni. Bele kell tenni a munkát, de a gyakorlatodnak és tapasztalatodnak köszönhetően már korántsem lesz annyira bonyolult elindulni, mint az első honlapnál volt. Néhány hét, egy-két hónap múlva pedig már láthatóak lesznek az eredmények, a vállalkozásod új erőre kap!

Kezd el ma, gondold át, hogy hogyan lehetne számodra segítség egy második honlap és vágj bele!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük