Keresőoptimalizálás külföldi vállalkozóknak

Technikai SEO – mindennek az alapja

Állítsd be a technikai SEO-t a weboldaladon!

A keresőoptimalizálás egyik alapja a technikai SEO. Gyakorlatban azt jelenti, hogy a keresőrobotnak mennyire könnyítjük meg a dolgát, a Googlenek milyen könnyű indexelni az oldalunkat és annak tartalmát.

 

A technikai SEO az alap, ez a kályha a keresőoptimalizálásban. Ha a weblapunk technikai alapjai nincsenek rendbe téve, akkor hiába töltünk rengeteg időt és ölünk számtalan órát a kulcsszókutatásba, versenytárs elemzésbe, és szinte teljesen felesleges jó tartalmat írni az oldra. A rámutató linkekkel is csak ideig-óráig lehet a Googlet az oldalra csalni, hamar kibukik, hogyha használhatatlan az weblapunk.

 

Ha a felhasználó számára inkább csak bosszúságot jelent az oldalunk, akkor hamar elfordul, otthagyja a weblapot és csak remélhetjük, hogy nem jegyezte meg, hogy hol járt. Így van esélyünk arra, hogy az időközben már kijavított honlapunkat is felkeresse és ne nézzen keresztül rajtunk a kereső találatai között. Az ember hajlamos a rosszat épp annyira pontosan megjegyezni, talán még pontosabban, mit a jót. Ez egy természetes emberi reakció, az ősember korába nyúlik vissza, amikor a veszélyes, kellemetlen helyzeteket igyekeztünk elkerülni a saját életünk megóvása érdekében. Nyilván egy weboldal nem veszélyezteti az életünket (bár a grafikusok, webdesignerek ezt előszeretettel hangoztatják), ugyanakkor a kialakult maradandó negatív élményt nagyon nehéz és hosszadalmas megváltoztatni. A Google pedig ezt is figyeli, elemzi és újrarendezi a találati rangsort. A keresők ma már annyira intelligensek, hogy könnyen felmérik, mennyire felhasználóbarát az oldalunk, valamint figyelik a látogatók viselkedését is.

 

A Technikai SEO röviden ezt jelenti. Mennyire könnyen jelenik meg az oldalunk a felhasználóknak, mennyire könnyen érhetők el az egyes tartalmak. Mit tehetünk weboldalunk biztos és erős alapjaiért?

 

 

Rövid tartalom annak érdekében, hogy csak azt olvashasd el, amit szeretnél.

 

 

Indexálja a kereső!

 

Induló weboldalnál (de van példa régi weboldalakra is) elsődleges cél, hogy egyáltalán megjelenjen a honlap a találati listában. Ennek érdekében mindenképpen lehetővé kell tennünk a keresőnek, hogy indexáljon minket.

 

Ha WordPress-t használsz, és már eléggé készen van az oldalad (tehát ha már legalább kéharmad, háromnegyed részben elkészült, és már nem baj, ha rátéved a látogató), akkor mindenképpen engedélyezd a keresőrobotoknak, hogy feltérképezzék az oldaladat. Ezt az admin felületen két kattintással meg tudod tenni.

 

WordPress-ben könnyen engedélyezhetjük a weboldalunk indexelését

 

Megnyugtatásul szeretném itt megemlíteni, hogy soha nem lesz teljesen készen az oldalad, és ez így van jól, így természetes. Ne várj a nyilvános megjelenéssel addig, amíg minden 110%-os, mert akkor soha nem fogod elindítani a weboldaladat. A legtöbb hiba, hiányosság úgyis csak menet közben, használat alatt derül ki, amit aztán ki lehet majd javítani. De jobb a valamilyen tartalom, ha az alapvető szabályokat betartod, mint a semmilyen tartalom.

 

Ha rendszeresen ellenőrzöd az oldalad a Search Consoleban, akkor ne ijedj meg, néha beletelhet akár néhány hétbe is, mire megjelennek adatok a diagrammon. Ez így természetes új oldalnál.

 

 

A gyorsaság számít

 

Rangsorolásnál elsődleges szempont a keresőknek az oldal betöltési sebessége. A keresőrobotok ezt minden esetben megvizsgálják. Érthető is, hiszen a látogatói viselkedést figyelembe véve pontosan tudjuk, hogy az emberek nem szeretnek várni. Ritka az, amikor hajlandóak vagyunk az üres oldalt nézegetni hosszú, végtelennek tűnő másodpercekig. A felhasználóknak azonnal kell a válasz. Így a keresők lefuttatják a tesztjüket, hogy milyen gyorsan jelennek meg a tartalmak az oldalon. Elsődleges cél tehát, hogy 2 másodpercen belül legalább történjen valami. Előfordul, hogy olyan hatalmas az oldal, hogy kevés ez az idő. Ez esetben érdemes mozgó időmérő, esetleg számláló animációval indítani, ami azonnal megjelenik, ezzel „szórakoztatva” a látogatót, amíg a háttérben be tud tölteni a teljes oldal. Ezzel nagyban növelhetjük a felhasználói élményt.

 

Hogyan gyorsíthatod a weboldalad?

 • Erős tárhely. Amikor tárhelyszolgáltatót választunk, mindig mérlegeljünk. Az olcsó, netán ingyenes tárhelyszolgáltatókra mindig fenntartással tekintsünk. Az ingyen tárhely általában nagyon is drága tud lenni
 • html, css egyéb kódok legyenek gyorsak, kompaktak, ne legyen felesleges kód (ezt bízhatod a fejlesztődre)
 • Rendszeresen frissítsd a weboldalad, a nem használt bővítményeket, sablonokat töröld. (erről bővebben itt olvashatsz)
 • képek legyenek tömörítve (ezt érdemes kitanuldod). Ideális, ha akkorára vágod a képet, amekkora kell (pl egy bejegyzésbe nem nagyon érdemes 4000 px széles képet tenni, ha amúgy a posztban csak 700 px szélességben jelenik meg), illetve azt is tömöríteni amennyire csak lehet. Ehhez én egy ingyenes online programot, a Tiny PNG-t szoktam használni. Pár pillanat alatt harmadára is képes csökkenteni a képek méretét. Csak a könyvtárból rá kell húzni a felületre a képet, majd letölteni a tömörített fileokat. (ne tévesszen meg, 20 képig ingyenes. Ha 20 képnél többet szeretnél tömöríteni, töltsd be újra az oldalt és megint lesz 20 képre lehetőséged. Azonban ha gyakran szeretnél sok képet tömöríteni, érdemes elgondolkozni a fizetős verzión.)

 

 

A betöltési sebesség vizsgálatára több online eszköz is létezik. Ezek azért jók, mert mindjárt módosítási javaslatokkal is ellátnak. Érdemes megfogadni a tanácsukat, ugyanakkor van, amin nem lehet és nem is kell változtatni. Ilyen vizsgáló oldal pl a geometrix.com, vagy a Google saját sebességvizsgáló elemzőprogramja.

Itt a képen például látszik, hogy még van teendő ezzel az oldallal, ugyanakkor a javaslatokat figyelembe véve, gyorsan el lehet érni jobb eredményt.

 

Weboldal sebességének vizsgálata

 

Természetesen sokkal könnyebb kicsi weboldalnál, vagy induláskor azonnal sebességre is optimalizálni az oldalt, már eleve így gyártani a tartalmat, mint később esetleg egyesével javítgatni, farigcsálni amit lehet. Az optimális kódok megírásáért a weboldal fejlesztő a felelős, azonban a képek egy részének optimalizálásáért az a személy, aki írja a tartalmat, és elhelyezi benne a képeket.

 

 

Legyen sitemap, azaz oldaltérkép

 

A sitemap egy xml kiterjesztésű file, a weboldal gyökérkönyvtárában található. A weboldal felépítését mutatja a Googlenak. A keresőrobot először ezt keresi, hiszen átfutva a sitemap-et sokkal könnyebben, gyorsabban fel tudja térképezni a weboldal felépítését. Ha jó az oldaltérkép, akkor a keresőrobot biztosan nem fog kihagyni egy oldalt sem a feltérképezésnél.

 

Milyen a jó oldaltérkép?

 • dinamikus xml file. Amikor egy új posztot írunk,  vagy módosítunk linkeket az oldalunkon, automatikusan kiegészíti a sitemapot is.
 • Nem keverendő össze azzal a manapság néhány helyen látható és seo szempontból megfontolandó oldallal, amit szintén oldaltérképnek hívunk. Ezt jellemzően a footerben, ritkábban az oldal tetején helyezhetjük el, segítve a látogatók tájékozódsát. Ez ugyanis nem a keresőknek szól, hanem a látogatóknak. Olyan, mint egy könyv tartalomjegyzéke fejezetekkel, alfejezetekkel. Ezt neked kell folyamatosan frissíteni.

 

WordPress motornál Yoast SEO plugin használatakor elegendő egyszer beállítani, automatikusan kiegészíti a friss tartalmakkal az oldaltérképet, nincs vele más dolgod.

 

Ha nem használsz Yoast-ot, akkor jó lehet egy sitemap generátor, amivel aztán az elkészült oldaltérképet (500 oldalig ingyenes) feltöltheted a Search Console-ba.

 

Közvetlenül a tárhelyedre is feltöltheted az oldaltérképed, valamilyen ftp-n keresztüli kommunikációra alkalmas programmal a gyökérkönyvtárba. (Én Filezilla-t használok.) Ez általában a public_html, vagy aldomainnél az aldomain könyvtára, több domainnél a többi könyvtárba.

 

 

Szöveg-kód arány

 

A Google rangsorolásánál figyelembe veszi, hogy mekkora a szöveg aránya a kódokhoz képest. Lényeges, hogy a szöveg legalább 15%-a legyen a kódnak, így igyekszik biztosítani a Google, hogy valóban értelmes tartalmat kapjon a látogató. Szerencsére nem a legfontosabb faktorok egyike, viszont hozzájárul a jobb helyezés eléréséhez.

 

A Small Seo Tools online eszközzel könnyedén leellenőrizheted hogy a te weblapodnál az egyes oldalakon, de akár magán a domainen is (tehát a komplett weboldalt vizsgálva) mekkora ez az arány.

 

Ha 15%-nál magasabb az érték, nincs további teendőd. Építsd ugyanúgy az oldalad, mint eddig. Néha azonban érdemes rápillantani ezzel az eszközzel is.

 

Amennyiben 15%-nál alacsonyabb értéket kaptál, érdemes foglalkozni a dologgal. Mivel ez egy arányszám, így kétfelől is lehet javítani a dolgon. Egyrészről csökkenteni, optimalizálni a kódot, a nem használt részeket törölni fejlesztői feladat. Másrészről a minőségi tartalmat lehet növelni, ami a te felelősséged. Bármelyikhez érdemben hozzányúltok, az arány javulni fog. Ugyanakkor egy kódot csak ideig óráig lehet tömörítgetni, így érdemes a minőségi tartalomgyártásra helyezni a hangsúlyt.

 

Az ideális szöveg-kód arány elérése azonban nem mindig ilyen egyszerű.

Ecommerce weboldalnál (magyarul webshop, online bolt) kifejezetten nehéz, és körültekintő előrelátó tervezést igényel. Vegyünk példának egy termékoldalt. Kevés tartalom van rajta, inkább csak képek, némi szöveg. Nem nagyon lehet kilométereket rizsázni egy sárga pólóról. Főleg úgy, hogy ne legyen ismétlődő a tartalom ugyanannak a pólónak a kék színű változatával.

Mit lehet ilyenkor tenni?

 • Érdemes jó és bőséges termékleírást készíteni. Mehet bele némi marketing szöveg is, figyelve a természetességre. Embereknek írod a szöveget, leendő vásárlókhoz beszélsz.
 • Tedd ide a termékértékeléseket. Marketing szempontból érdemes a vásárlás után is még követni a vevőket, aminek része lehet, hogy véleményt kérsz a termékről. A kapott értékelést pedig kiteheted az adott termék oldalára is. Ezzel növelheted a szöveg arányát, és a látogatói bizalmat is építed.
 • Ajánlhatsz kapcsolódó, vagy hasonló termékeket is némi leírással. Akár mindkettőt. (Például szoknya termékoldal alján megjelenhet még több szoknya is ajánlatként, valamint kiegészítők is, mint például övek, táskák)

 

 

Nélkülözhetetlen html meta elemek

 

Bár a meta elemeket az on-site seonál tárgyalom részletesebben, azonban néhányat körülük itt is meg kell említenem. Ezek inkább az oldal tehnikai működését segítik. Ezek nélkül hiábavaló a többi meta elem optimális meghatározása, nem lesz eredmény.

 

robots.txt

A robotoknak nemcsak a teljes oldal átvizsgálására adhatsz utasítást. Minden egyes linknél megmondhatod, hogy kövesse-e az adott útvonalat. Létezhetnek olyan oldalaid, amiket egyáltalán nem szeretnél, hogy indexeljen a kereső. Ilyenek jellemzően például a feliratkozás, vásárlás utáni információs oldalak, rendelés visszaigazolások. Ezekre külön be lehet állítani a SEO pluginban a robotoknak szóló utasítást.

 

301-es átirányítás

A duplikált tartalom elkerülésének érdekében lényegbevágó, hogy ne legyen többször indexálva az oldalad. Sokszor előfordul (szinte mindig), hogy egy adott oldal akár három különboző változatban is létezik. Például:

www.valamidomain.com

http://valamidomain.com

https://valamidomain.com

Ez sajnos manapság nagyon is jellemző. Túl azon, hogy a duplikált tartalom miatti büntetést szeretnénk elkerülni, az egyre inkább jellemző közösségi oldalakon lévő megosztásoknál is problémát okozhat, ha ugyanaz a tartalom két oldalon is megjelenik. Az egyik ember az egyik címmel osztja meg az oldalunkat, a másik a másikkal. Aki a megosztási linkre kattint, az egyikre, illetve a másikra fog érkezni. Ezzel nagyban gyengül az adott link, hiszen nem egy oldalra mutat, hanem kettőre.

 

A fenti problémák elkerülése miatt nagyon is lényeges foglalkozni ennek rendezésével. Szerencsére nem annyira nehéz, mint amennyire annak tűnik.

Ezt hívjuk 301-es átirányításnak, amivel pontosan megmondjuk a robotoknak hogy melyik domainváltozatot tekintsenek érvényesnek, melyiket indexálja a kereső. Minderről részletesen hamarosan a meta elemekről szóló cikkemben fejtem ki. Itt most csak felsorolom a lehetőségeket.

Mielőtt azonban bárminek nekiállnál érdemes ellenőrizi, hogy nálad létezik-e átirányítás.

 

 • ha WordPress-t használsz elegendő lehet az általános beállítások menüpontban egyszerűen átírni a WordPress és az URL címet
 • létezik átirányító WordPress plugin is erre a célra
 • Yoast SEO használatakor megadhatod minden egyes oldalra az átirányítást, ami a html-ben canonical meta elemként fog megjelenni
 • a tárhelyedhez tartozó c-panel felületen beállíthatod az átirányítások menüpontnál domain szinten.
 • közvetlenül a tárhelyedre is feltöltheted, vagy módosíthatod a .htaccess filet

 

 

 

Helyi vállalkozáshoz geo meta tag

 

Ha helyi vállalkozásod van, érdemes kiegészíteni a weboldalad html kódjának <head></head> részét egy újabb meta elemmel. Ha csak helyben működik a vállalkozás, akkor ez a weblap elem segít a Googlenek, hogy relevánsabb találatokat adhasson a keresésekre. Tehát olyan esetekben érdemes alkalmazni, ha nincs például webshop, esetleg bármilyen ok miatt szeretnénk előnyben részesíteni azokat az embereket, akik hozzánk közelebb élnek. Ugyanakkor ha van bármilyen lehetőség arra, hogy akár az ország másik felébe is postázzunk, vagy van bármi értelme annak, hogy máshol is ránk találjanak, akkor nem érdemes megadni a helyre vonatkozó meta tageket. Pl egy helyi kis sütödének fontos lehet, hogy a Google jobban be tudja azonosítani a pontos címet. De ha ugyanez a sütöde már recepteket is árul, akkor már nem szabad.

A geo tag beállításához www.geo-tag.de oldalon egyszerűen megkeressük a vállalkozásunk címét, majd a térkép alatt lévő html kódot beillesztjük az oldalunk head elemei közé.

 

Ha helyi vállalkozásod van, olvasd el a local seoról írt cikkemet hasznos keresőoptimalizálás ötletekért a szövegre kattintva.

 

 

Felhasználóbarát 404-es oldal

 

Senki sem szeret 404-es hibakódot kapni. A látogatókat igencsak frusztrálja, ha egy adott oldalt nem látezik, holott a keresőben megtalálta. Igyekezzünk tehát a 404-es oldalunkat felhasználóbaráttá tenni, így csökkentve a látogató bosszúságát. Egy vicces, vgay megértő hangsúlyú, jól felépített 404-es oldallal még akár jól is kijöhetünk a hiányzó oldal találati listában való megjelenéséből.

 

Mikor jelenhet meg 404-es oldal, és mi a teendő, hogyan tudod ellenőrizni mindezt? A válaszhoz, elemzéshez érdemes rendelkezni Google Search Console hozzáféréssel, ahol könnyedén fülön lehet csípni a 404-es oldalakat. Azonban mindig mérlegelni kell, hogy mit kezdjünk a weboldal életében természetesen eltűnő linkekkel.

Hogyan tálaljuk a látogató felé a tényt, hogy nem találja, amit keresett? Azaz milyen a jó 404-es oldal?

 • készítsünk egyedi 404-es oldalt
 • mindenképpen tájékoztassuk a látogatót, hogy miért került az adott oldalra. Például webshopnál már nem kapható a termék, akkor ezt írjuk le
 • lehet vicces, de sajnálkozó a 404-es oldalunk
 • azonnal ösztönözzük cselekvésre a látogatót
 • esetleg felajánlhatjuk, hogy írjon nekünk, ha továbbra is fennáll a hiba
 • kínáljunk alternatív megoldást, esetleg kapcsolódó termékeket, bejegyzéseket, oldalakat a releváns kulcsszóval
 • mindenképpen legyen elérhető a teljes navigációs rendszer. Könnyedén visszatérhessen a főoldalra, vagy választhasson más cikket akár
 • legyen látható a logó, legyen felismerhető a vállalkozásunk a 404-es oldalon is. Ehhez használjuk a megfelelő arculati elemeket

 

Vicces 404-es oldal segít csökkenteni a felhasználó bosszúságát

 

Megoldásként szokták alkalmazni a 404-es oldal átirányítását 301-el egy másik, kapcsolódó oldalra, ezzel a látogatók számára kihagyva a 404-et. Ám ezt körültekintően érdemes alkalmazni. Nagyon könnyen megzavarhatja a látogatót, hiszen ha ő egy piros pólóra kattintott a keresőben, helyette pedig egy zöld táska jelent meg, nem biztos, hogy jó érzésekkel és dícsérő szavak kiséretében fogja azonnal bezárni az oldalunkat. Még mindig jobb, ha jelezzük számára, hogy már elfogyott a termék, de van egyéb ajánlatunk, ami elnyerheti a tetszését.

 

404-es oltalt könnyedén beállíthatod. WordPress automatikusan legenerálja neked. Ha egyedi fejlesztésű oldalad van, mindig figyelj rá, hogy legyen a 404-es oldalad is megszerkesztve. Ellenőrizheted, ha beírod a 404-es oldalad url címét: valamidomain.com/404

 

 

UI, UX, reszponzív weboldal

 

Az UI (user interface, azaz felhasználói felület) és UX (user experience, azaz felhasználói élmény) webdesign fogalmak. Weboldal építési elvek, szabályok, törvényszerűségek. Ezek tartalmazzák mindazt, amivel a kellemes és használható pénztermelő weboldalnak rendelkeznie kell.

 

Melyik elem hol és hogyan helyezkedik el, miért pont ott, milyen színnel és formával. Melyik elem ismétlődjön, hányszor és hol? Ezt szakkifejezéssel élve felhasználói élménynek hívjuk. Lényege, hogy minden kijelzőn nézzen ki jól.

 

Bár a Google nem nagyon látja, hogy milyen a weboldalunk összképe, a felhasználók nagyon is. Mivel a mai világban rengeteg az információ, és nagyon könnyű elveszni benne. Egy emlékezetes designal kitűnni a versenytársak közül elengedhetetlen. Az emberek ma már a minőséget keresik, egy gagyi oldaltól elfordulnak. És itt nem feltétlenül a drága designre gondolok, hanem az extrém csúnya, szemet kiégető egyáltalán nem felhasználóbarát megoldásokra. Ahol nem tudja, mire kell kattintani, olvashatatlan a szöveg, összecsúsznak elemek, már ha egyáltalán csúszkálnak.

Ha magunk szeretnék a felhasználói élménnyel foglalkozni, mindenképpen érdemes néhány alapelvet megfogadni. Többek között az unalomig ismételt szólást: a kevesebb több. A felhasználói élményről a Pegimawebdesign oldalamon olvashatsz bővebben.

 

A reszponzív weboldal kifejezés pedig valójában azt jelenti, hogy minden kijelzőn tökéletesen olvasható, kattintható, és igényes az oldal. Manapság már a felhasználók több, mint fele valamilyen mobil kijelzőn böngészik, ugyanakkor egyre elterjedtebb az extra széles monitor is.

 

Mivel ez egy elsődleges rangsorolási faktor, elsők között vizsgálja a Google. Ez érthető, hiszen a látogatók szempontjából a legfontosabb, hogy bármilyen felületen megkaphassák a számunkra fontos információkat.

A weboldal mobil optimalizáltságát könnyen ellenőrizhetjük a mobil barát ellenörző tesztjével.

Egyedi fejlesztésű oldalnál leellenőrizheted, hogy a meta viewport elem jelenjen meg az oldalunk head részében. Ennek megfelelő paraméterekkel való ellátása, kódba illesztése azonban fejlesztői feladat, a többi reszponzív teendővel együtt.

WordPress sablonok általában reszponzív módon jelenítik meg az oldalt, de minden esetben érdemes ezt is megvizsgálni. Könnyű szétszedni a sablont, illetve eleve nem teljesen reszponzív sablonot választani.

 

 

Megfelelő CMS

 

CMS, azaz Content Management System, vagyis tartalom kezelő rendszer. Gyakorlatilag egy olyan weblap motor, ahol te magad képes vagy legalább a legalapvetőbb seo beállításokat elvégezni a saját oldaladon. Legnépszerűbb cms-ek a WordPress, a Joomla, vagy a Drupal, de feltörekvőben vannak már olyan lehetőségek is, mint például a Wix.

 

Mikor válassz tartalom kezelő rendszert?

 • gyakran változik a tartalom az oldaladon (például blogot írsz, webshopod van),
 • te magad szeretnéd kezedbe venni az oldalad irányítását, egyszerűbb fejlesztési feladatait
 • nem akarod a fejlesztőddel folyamatosan tartani a kapcsolatot
 • összetett, hosszú életű oldalt szeretnél, nemcsak egy reklámkampányhoz készített landing page-t

 

A CMS-el rendelkező dinamikus weboldalak nagy hátránya seo szempontból, hogy a sok kiegészítő kód nagyon lassítja a betöltést. Nagyon is lényeges, hogy erős és megfelelő tartalom kezelő rendszert válassz, hiszen a keresőben való elhelyezkedésedet nagyon is befolyásolja az oldalad sebessége. Ugyanakkor igyekezzünk segíteni a weblap motorunkat, például a lehető legkevesebb bővítmény telepítésével, illetve a nem használt bővítmények kikapcsolásával, törlésével.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük