Keresőoptimalizálás külföldi vállalkozóknak

Seo barát tartalom helyi vállalkozásoknak

Tippek SEO barát tartalom készítéséhez

Kisvállalkozásként, helyi üzlettulajdonosként a forgalmad növelésének minden módját ki kell használnod, ha talpon szeretnél maradni a mai világban. Ezt az emberek bizalmának elnyerésével tudod a legkönnyebben megtenni. Ha az üzleted jelen van az online térben (ami ma már létszükséglet) akkor igen lényeges a helyre optimalizált seo barát tartalom készítése.

 

Rövid tartalom annak érdekében, hogy csak azt olvashasd el, amit szeretnél.

 

Van esélyed a nagyok ellen?

 

Kisvállalkozóként, vagy helyi üzlettulajdonosként felmerülhet benned a kérdés, hogy egyáltalán miért fektess időt és energiát a helyi keresőoptimalilzálásba, ha úgysem lesz eredménye. A szomszéd kerületben úgyis működik egy nagy olcsóbb multi, az emberek úgyis azt a boltot fogják felkeresni és nem Téged.

 

Valójában azonban ez nem teljesen így van. Az elmúlt néhány évben ugyanis gyökeresen megváltoztak az emberek keresési szokásai.

 

 1. A mobileszközös internethasználat ma már olyan mértékben számottevő, hogy a Google elsődleses rangsorolási tényezői között szerepel a mobil barát weboldal.
 2. Az emberek szeretnek gyorsan megoldást találni a problémájukra, így minél közelebbi boltokat keresnek fel. Azonnal kell a megoldás, minél kevesebb energiával. Sokszor választják a közelséget az olcsósággal szemben.

 

Csak az elmúlt 2 évben 85%kal nőtt a következő kulcsszavas keresések száma:

 

 • valamilyen fajta bolt/valamilyen termék/szolgáltatás közel hozzám;
 • termék neve bolt/üzlet;
 • termék település/városrész neve;
 • látnivalók település neve
 • programok település neve… (az utóbbi kettő időponttal, dátummal kiegészülve is)

 

Mivel a Google célja a felhasználói minél gyorsabb és pontosabb kiszolgálása, így a releváns oldalakat igyekszik a felhasználói rendelkezésére bocsátani. Ha a Te üzletedet relevánsnak és közelinek gondolja, akkor Téged fog előnyben részesíteni, akármilyen kicsi is is vagy. A közelség fontosabb rangsorolási tényező tehát, mint a forgalom, ha amúgy minden más rendben van a bolttal (minőségi, releváns webes megjelenés, elégedett vevők, pontosan és maximálisan kitöltött adatok).

 

Helyi üzlettulajdonosként a legfontosabb célod tehát, hogy ezekben a keresésekben az elsők között jelenjen meg az üzleted. Az üzleted szempontjából életbevágóan fontos, hogy ilyenkor kerülj a szemük elé! Ilyenkor mutasd meg magad! Ilyenkor van esélyed arra, hogy elköteleződjenek melletted, és valóban felkeressék az üzleted.

 

A helyi keresőoptimalizálásról bővebben egy másik cikkemben írok, itt a konkrét tartalomkészítéshez szeretnék adni tippeket.

 

 

Legyen friss seo barát tartalom a weboldaladon is

 

Helyi üzlettulajdonosként azt érezheted, hogy lassabb minden, kisebb minden. Kevesebb áru, rövidebb nyitvatartás, kisebb látszám, kevesebb forgalom, kevesebb vevő. Ez így természetes. Ugyanakkor ahhoz, hogy sikereket érj el a keresőben igen lényeges, hogy rendszeresen készíts egyedi tartalmat, ezzel frissen tartva az internetes felületeidet.

 

Remek megoldás lehet, ha az üzleted közösségi felülettel rendelkezik. Sok kisvállalkozásnak, helyi üzletnek nincs is weboldala. Mindenképpen gondold át, hogy Neked szükséged van-e honlapra!

 

Az üzleted weboldalára rendszeresen újabb és újabb minőségi, egyedi tartalmat készíteni nagy kihívást jelenthet, hiszen viszonylag eseménytelenül telnek a napok egy nagy multi életéhez képest.

 

 

Semmi ötleted nincs?

 

Tervezd meg egy évre előre, írd be a naptáradba. Mikor, milyen témában írsz cikket, mikor melyik részét frissíted a weboldaladnak. Haladj ezeken sorba, így biztosan nem áll elő az a helyzet, hogy csak ülsz kukán a fehér oldal előtt és nem jut eszedbe semmi téma.

Legyen külön füzeted (vagy a naplód hátulja), ahova mindig felírod a blog ötleteidet néhány szóval körülírva.

Mondd fel a telefonodra, amint találkozol egy olyan témával, amiről tudsz írni, vagy kifejteni való véleményed, ötleteid vannak.

 

De mégis konkrétan miről írj?

 

Bármilyen tartalmat is helyezel ez  az oldaladon, mindig tartsd szem előtt az etikus megoldásokat. Ne plagizálj, ne rontsd mások üzletét, ne kövess el szerzői jogvédelem sértést!

 

A Google szereti a frissességet, így igyekezz azon, hogy rendszeres időközönként tegyél fel minőségi olvasnivalót a weboldaladra. Az alábbiakban néhány remek tippet olvashatsz a seo barát tartalom írásra. (Többel ezek közül a Ranking Academy videókurzusain is találkozhatsz)

 

 • láttál valamit, amit te jobban meg tudnál oldani, vagy valamit, amit te is ki fogsz próbálni
 • ügyfélszolgálati panaszokat, vagy vásárlói elégedettséget minden hónapban elemezd. Módosíts ahol lehet, majd minderről írj posztot. Ezzel nemcsak a cégedet teszed hatékonyabbá, hanem még a minőségi tartalmat is növeled
 • helyezz el Gyakran Ismételt Kérdéseket (GYIK) az oldaladon
 • könnyű minőségi tartalmat építeni, ha egy-egy problémára fókuszálsz, és azt járod körbe. A Hogyan…? (pl Hogyan csempézzem ki a fürdőszobámat) és a Csináld magad… (DIY, Do It Yourself), Megéri…? oldalak Magyarországon is nagy népszerűségnek örvendenek
 • mutass be helyi eseményeket külön cikkben, amin te is részt veszel. Off-site seo részeként a szervező oldal linkeljen Rád
 • készíts a szolgáltatásodat használva előtte, utána tanulmányt sok fényképpel illusztrálva természetesen. Ilyen volt, ilyen lett mindezt a Te terméked segtségével.
 • készíts interjút a társcégeiddel (beszállítóid, viszonteladóid)
 • vegyél részt társadalmi, önkéntes munkában. Pl menj, és fess játszóteret a saját festékeddel. Készíts erről cikket, sok fotóval
 • készíthetsz hitek és tévhitek oldalt a saját termékedről, vagy a problémáról amire megoldást kínálsz
 • kérj sikertörténeteket, készíts interjút a vásárlóiddal, miközben sikereket értek el a te termékedet használva. Kérd meg őket, hogy írjana a vendégkönyvbe, majd a beleegyezésükkel használd fel ezeket a visszajelzéseket
 • használj statisztikákat, infografikával. Az emberek szeretik a tanulságos, szórakoztató, információgazdag képeket. Figyelj, hogy minőségi, megbízható kutatások támasszák alá a statisztikát
 • írj magadról, milyen egy tipikus napod? Készíts fotókat, miközben éppen dolgozol magadról. Sokkal közelebb fognak érezni magukhoz, sokkal emberibbnek tűnsz, ha Te magad is szerepelsz a fényképeken
 • készíts lépésről lépésre leírásokat. Írhatsz a terméked felhasználásáról, beüzemeléséről. Ha pedig szolgáltatásod van, akkor arról, hogy mi fog pontosan történni, miután felvette veled a kapcsolatot
 • készíts „miért válassz minket” oldalt, amiben felsorolod az üzleted, termékeid, szolgáltatlásod előnyeit. Sorold fel a pro és kontra érveket
 • készíts a témáddal kapcsolódó „10 legjobb…” cikket.  Írhatsz olyan termékről is, amit te nem árulsz (pl virágkötőként a 10 legjobb csomagolópapír fellelőhely a környéken). Linkelj a cégre, majd kérhetsz te is visszalinket az ő oldalukról, hiszen írtál tuti tartalmat, amivel hozzájuk irányítottál forgalmat
 • írj a cégedről, a fejlődéséről. Honnan indultál, hova érkeztél. Legyen „Rólunk” oldalad, hivatással, vízióval. Írj éves, féléves, akár negyedéves összesítőt, profiltól függően.
 • ha részt veszel egy továbbképzésen, írj róla tapasztalatot. Mit tanultál, mivel lettél több, miben befolyásolja a további munkádat
 • írj arról, hogy hogyan lehet valaki olyan szakértő, mint Te? Milyen tanulási folyamat vezetett el ahhoz, hogy profi szakember vált belőled? Írhatsz arról is, hogy miért legyen valaki oylan szakértő, mint Te
 • mutass a kulisszák mögé. Mindenki kiváncsi, ez emberi tulajdonság. Ha beengeded az embereket az üzleted hátsó részébe is (videóval, cikkekkel, fényképekkel természetesen), akkor egyrészt tartalmat adsz az oldalnak, másrészt erősíted a bizalmat, az elköteleződést. Bemutatod, hogy nincs titkolnivalód, őszinte és megbízható vagy. Pontosan azt teszed, amit kommunikálsz
 • publikálj horror történeteket, vicces sztorikat amik megtörténtek veled
 • írhatsz arról, hogy mit tegyen annak érdekében, hogy NE legyen szüksége a szolgáltatásodra (természetesen szolgáltatás és termék függő, de pl fogorvosként, mosógép alkatrész értékesítőként írhatsz a megelőzés fontosságáról). Ezzel látszólag üzletet vesztesz, viszont a valóságban elkötelezed magad mellett az olvasót. Így ha problémája akad, hozzád fog fordulni
 • készíts év végi összesállításokat a kulisszák mögül: a legjobb pillanatok, a legnépszerűbb termékek, a leg…bármi
 • írj az egyéb megjelenéseidről, ha pl szerepeltél tv-ben, sajtóban, stb
 • legyél vendégblogger, adj Te is lehetőséget vendégbloggolásra

 

 

Add meg neki a vásárlás élményét!

 

Az emberek először látni szeretnék, amit megvesznek, és a helyet, ahol vásárolnak. Ha látják és tetszik nekik, bízni fognak benned. Ha bíznak benned szeretnének vásárolni tőled és valóban keresztül menni a bejárati ajtódon, ténylegesen átélni az élményt, amit a terméked nyújt nekik.

 

Mivel van fizikális üzleted, erre vannak nagyon is jó módszerek, hiszen nem egy raktárból szolgálod ki a vevőket, szemben az online üzletekkel. Ha valahogyan gondolatban át tudja élni a leendő vásárlód a vásárlás élményét még mielőtt ténylegesen ellátogatna a boltodba, akkor ellenállhatatlan vágyat tudsz kelteni, hogy valóban átlépje a boltod küszöbét.

 

Elengedhetetlen tehát helyi üzlettulajdonoként, hogy bemutasd magad kívülről, belülről. Szeretik az ismerős dolgokat az emberek. Sokkal gyakrabban vásárolunk a régi, jól bevált törzshelyünkön, mint próbáljuk ki az újdonságokat. Igyekezz tehát úgy bemutatni az üzleted, mintha az érdeklődők ténylegesen ott lennének, valóban megfogták, kipróbálták a termékedet. Még akkor is, ha a nappalija foteljában ülve kereste fel az üzletedet.

 

 

Gyere velem vásárolni!

 

Amerikában már régóta népszerűek azok a bloggerek, akik un. „shop with me” (vásárolj velem) videókat készítenek. Ez egy tökéletes módszer arra, hogy bemutasd az üzleted, egyben megadd a netes érdeklődőidnek a vásárlás élményét.

 

April Athena Shop with me videósorozata tökéletes példa erre. Végigjárja a boltot, folyamatosan mondja mit szeretne, mi a véleménye a termékről, egyáltalán miért pont abba az üzletbe látogatott el. Mindeközben a kamerával követik őt. Elmondja mit választ, miért pont azt választja. Megfogja, felemeli, megszagolja. Szinte ott vagyunk vele, és mi is átéljük. Megkapjuk a vásárlás élményét.

 

Másik példa, amikor egy szakértő készít hasonló felvételeket. Jó példa erre egy designer videósorozata. Kristen McGowan Homegoods videójában (de az összes többi shop with me videójában is) bemutatja a konkrét problémát, majd pedig azt, ahogyan felkeresi az üzletet, megtalálva a megoldást. Megtapogatja a termékeket, véleményt mond róla, közben szakértőként elleshetünk néhány tippet a saját vásárlásunkhoz. Hallgatunk rá, hiszen lakberendezési szakértőként ismertük meg. A videóit nézve szinte mi is érezzük, ahogyan végigsimítja a szőnyegeket, felfedezi az üzletet, rácsodálkozik a termékekre.

 

Lehet szeretni és utálni ezt a megoldást, ugyanakkor egy valamit ne feledj! A mai emberek nagyon is szeretik az ilyesmit. Kiváncsiak vagyunk szeretünk bepillantani a másik ember életébe. Ezt szem előtt tartva könnyen meg tudod megfogni a mai digitális vásárlókat. Ezt akarja a mai felhasználó: a vásárlás élményét a kanapén ülve. Ha ezt megadod neki, akkor nálad fog vásárolni.

 

Ha a Te számodra ez idegen, és távol áll Töled, akkor is mindenképpen a célcsoportod kedvében kell járnod. Tudd meg, hogy nekik mi a véleményük, néznek-e, néznének-e ilyen videókat Rólad. Járj a kedvükben az online felületen is, így elnyerve a bizalmukat.

 

 

Készíts te is seo barát videókat

 

Természetesen az üzletedtől és a termékedtől függően érdemes elgondolkodnod az ehhez hasonló videók készítésén. Amerikában az elmúlt két évben tízszresére nőtt ezen videók népszerűsége és tudjuk, hogy az amerikai trend előbb utóbb nálunk is népszerű lesz.

 

 

Milyen felületet válassz?

 

A YouTube egy feltörekvő közösségi felület. Érthető, hiszen az emberek szeretnek videókat nézni, filmek segítségével szórakozni, kikapcsolódni. Bár mint minden közösségi felület, a YouTube is technikailag nofollow utasítással van ellátva a keresőrobotok számára (tehát az ott elhelyezett Rád mutató linket nem számolja a Google), ugyanakkor a forgalmadat nagyon is tudja növelni, valamint az ottani népszerűségedet igenis figyelembe veszi.

 

A Facebooknak is van már videófelvételi és közzétételi lehetősége. Előnye, hogy élő műsorokat tudsz közvetíteni, ezzel még emberibbé, még természetesebbé téve az egész vásárlási folyamatot. Élő műsor alatt elég nehéz kamuzni, nincs lehetőség utólag kivágni a nem odaillő részeket.

 

Igyekezz jól megrendezni ezeket a felvételeket, de mindenképpen legyen minél természetesebb! Tisztában van a néző azzal, hogy ez reklám. Ugyanakkor minden jó reklám olyan szinten képes vágyat kelteni az emberekben, hogy szinte muszáj tennie egy próbát. Ha sikerül annyira bemutatnod a boltodat, hogy a nézők számára eloszlatod a kétségek és fenntartások nagy részét, már nyert ügyed van.

 

Mutasd be Te az üzleted, vagy kérj meg egy vevőt erre. Vezesd végig az otthon ülőket a vásárlás folyamatán. Így már tudni fogja, mire számíthat. Bemutathatod, amikor éppen a vásárló hozzád fordul a kérdésével. Láthatják a nézők amint a kihelyezett próbaterméket kipróbálja a vásárló a videó készítő (Sok helyen létezik ilyesmi, például a Dechatlon-ban rollerek, vagy akár a próbasminkek a drogériában). Készíts videót arról, ahogyan Te felhasználod a termékedet (természetesen terméktől függ). Lássák a nézők, ahogyan csinosítod a lakásodat, hordod a ruhádat és elmész abban színházba.

 

 

Legyen célod a célcsoportod!

 

Igen lényeges, hogy ismerd a célcsoportodat, és hasonló stílusban adj pontosan nekik szóló tartalmat. Mindenképpen olyan ember legyen a főszereplő, akire hallgat a célcsoportod, akivel tud azonosulni.

Egy rövidáru kereskedésbe pl egy kigyúrt tetkós férfi furán hat, mégha szeret horgolni is két edzés között. Persze ha pont ők a célközönséged, akkor ne hagyd ki!

Vagy ha például tiniknek árulsz ruhát, akkor nem csak a tinik a célcsoportod, hanem a szüleik is! Akiknek tényleg lehet, hogy van kisebb gyerekük. Ha a videó készítőjének nincs is gyermeke, egy szemfüles anyuka azonnal felméri, hogy mennyire gyerekbarát az üzlet. Vagy a jófej nagymamával mennek el vásárolni, akkor lássa a nagyi, hogy van szék leülni, és kényelmesen kivárni, hogy a lány ruhát válogasson.

Esetleg ha barkácsboltod termékkínálatát kiegészíted némi lakberendezési cikkekkel is. Így amíg a férj a fúrógépeket válogatja, a feleség számára is adsz élményt.

Mindezt tedd láthatóvá az online felületen is, hiszen ezek  az apró részletek mind lényegesek egy vásárló számára.

 

Nézz körbe tehát a szélesebb célközönséged szemével is. Igyekezz bemutatni magad! Mutass be magadról MINDENT amit az érdeklődő látni szeretne. Még azt is, amire egyelőre nem is gondol.

Mindig de mindig a szükebb és tágabb célcsoportodat vedd figyelembe tartalomgyártásnál! Előbb nekik készíts tartalmat, és csak aztután tedd a google számára is élvezhetővé.

 

 

 

Összefoglalásként a seo barát tartalomírásról

A lehetőségek tárháza majdhogynem végtelen. Nagyon fontos azonban, hogy indulj el az interaktív, sok képek, videók, látványok és a rendszeres minőségi tartalom irányába. Készíts érzelmekre ható, de seo barát tartalmat. Ezzel egyben a látogatók (emberek) érzésein keresztül hathatsz rájuk, másrészt a keresőrobotoknak is adsz csámcsognivalót, amin elidőzhetnek, majd pontos, számodra előnyös információkkal térhetnek vissza a Googlehez.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük