Keresőoptimalizálás külföldi vállalkozóknak

Google keresőoptimalizálás vs hirdetés

Google keresőoptimalizálás vs online hirdetés

Sokan gondolkoznak azon, hogy friss weboldalukat fizetett hirdetéssel hozzák előre a találati listában. Különösen érvényes ez a kiemelt marketing időszakokban, mint pl a karácsony, vagy a Black Friday. Számodra is megfontolandó, hogy a Google keresőoptimalizálás vagy a fizetett AdWords hirdetés mellett dönts inkább.

 

Sokan azt is gondolják, hogy elegendő egy jól irányzott hirdetéssel megpróbálni elérni az embereket, mint hajdanán az újsággal, vagy a tv-vel. Mindezt elegendő a kiemelt időszak előtt néhány nappal, héttel elkezdeni, tehát magát a hirdetés szövegét, designját elegendő egy hónappal korábban elkezdeni összerakni.

 

Nos, ez a mai világban már egyáltalán nem így van. Egy-egy nagyobb kiemelt kampányra hónapokat érdemes készülni. Jól átgondolt, egymást követő lépések folyamatán kereszül lehet csak elérni a megfelelő bevételt. Hiszen a reklám egyetlen célja, hogy Neked így vagy úgy, de bevételt hozzon.

 

Ebben a cikkben egy rövid áttekintést olvashatsz, ahol összehasonlítom a fizetett hirdetést és a Google keresőoptimalizálást. Azonban hangsúlyozom már az elején, a kettő technika kiegészíti egymást, együttesen adják a keresőmarketinget (SEM, Search Engine Marketing). Együtt képesek a lehető legnagyobb forgalmat generálni az oldaladra, ezáltal a lehető legnagyobb bevételt hozni számodra.

 

Rövid tartalom annak érdekében, hogy csak azt olvashasd el, amit szeretnél.

 

 

Mikor érdemes nekiállni?

 

Honlap témájától függően lehet ez az időszak az év bármely hónapja. Gondoljunk az esküvő témájú vállalkozásokra, akik jellemzően már év végén elkezdik hirdetni a januári rendezvényüket, ahol csak majd a nyári szolgáltatásokat lehet lefoglalni.

 

De például a karácsony sincs másképp. Ideális esetben már nyáron el kell kezdeni felkészülni a marketing anyagokkal. Amikor mindenki nyaral, a vállalkozó már a karácsonyra gondol. Ha mindezt 40 fokban, de a tengerparton teszi, koktélt iszogatva, a lába a homokos tengerben, akkor ő egy igazán jól menő vállalkozó lehet. Akár ebbe a körbe tartozol, akár nem tény, hogy karácsonyi időszakra már nyáron el kell kezdeni készülni.

 

Egy offline üzletben a karácsonyi szezon Halottak napja után kezdődik. Elegendő csak bemenni egy üzletbe november harmadikán (néhál már előbb is), már tele van Mikulás csokival, szaloncukorral. A mécsesek, gyertyák, koszorúk hamar eltűnnek, de nem rendezik vissza az üzletet, hamar átveszi a helyüket a sok finomság. Ha üzleted van, akkor elegendő lehet időben beszerezni a karácsonyi árukészletet, majd a kellő időpontban (november elején) elkezdeni kínálni a vevőknek.

 

Egy honlap esetében ez egy kicsit más.  A honlap bár lehet, hogy egy online üzlet, vagy egy vállalkozás kirakata, mégsem elegendő az utolsó pillanatban (jelen példánál maradva Mindenszentek után) kicserélni a szöveget és a designt. Mivel magára az üzletre szabod, és (jó esetben) egyedi marketingről van szó, mindenképpen hónapokkal korábban neki kell állni a tervezésnek és a kivitelezésnek is. Természetesen itt is vannak kivételek. Ha pl franchaise üzleted van, ott a marketing egy részének feladatköre nincs a válladon, hiszen keményen meghatározott, hogy mit hova kell rakni, mit hogyan kell kommunikálni.

 

 

Hirdessek, vagy keresőoptimalizáljak?

 

Mindig kérdés, hogy mi a célod? Nem csak rövid távon, de hosszabb távon is érdemes gondolkozni, kicsit hátrébb lépve szemlélni a komplett egész vállalkozást, de még az aktuális kampányt is. Mik a rövid, közép és hosszútávú céljaid, terveid?

 

Mindenképpen érdemes írásba is fektetni a terveket, célokat. Ez segít megtartani a fókuszt, és segít, hogy a kijelölt irányba haladhass, ne kalandozz nagyon el.

 

Ezeket és ehhez hasonló kérdéseket kell megválaszolnod ahhoz, hogy el tudd dönteni, érdemes-e pénzt áldozni a hirdetésre, vagy inkább a keresőoptimalizálásra költenél. Nincs jó, vagy rossz válasz. Gondold át, hozz egy döntést, alkoss egy stratégiát, majd tedd meg a lépéseket.

 

  • Van egy üzleted, de nincs weboldalad? Néhányszor vannak rendezvényeid, vagy kiemelt időszakok az évben, amikor szeretnél megnövekedett forgalmat?
  • Egész évben elérhetőek online a termékeid, szolgáltatásaid? Bármikor igénybe lehet azokat venni? Vagy csak a kiemelt időszakban vagy elérhető?
  • Most indul az oldalad, kellene a gyors ismertség, vagy a lehető leggyorsabban érkező bevételek? Mindezért hajlandó vagy több pénzt áldozni?
  • Későn kaptál észbe, már itt kopog a Mikulás, Te pedig még sehol sem tartasz a karácsonyi kampányoddal?
  • Van néhány hónapod, akár fél-egy éved arra, hogy stabilan megalapozva folyamatosan hozza a látogatókat a weboldalad?
  • Évekre szeretnél előre tervezni, de jó lenne már most is szép eredményeket elérni a következő néhány hétben?
  • Nincs hosszútávú terved az adott reklámkampánnyal, csak egy rövid időszakban szeretnél kitűnni a tömegből?
  • Csak most, hirtelen kell a megnövekedett forgalom, vagy elegendő hónapok múlva? Esetleg jó lenne mindkettő?
  • Vajon jövőre lesz még ilyen kampányod, vagy ez egy egyszeri alkalom volt?

 

A lista persze nem teljes, hiszen minden egyes vállalkozásnál más és más az igény, a lehetőség, a megjelenés. Gondold át, ötletelj, kérdezz meg szakembereket. Sok pénzt spórolhatsz és mégtöbbet kereshetsz, ha a weboldalad a megfelelő időben, a megfelelő helyen, a megfelelő oldallal kerül a látogatók szeme elé.

 

 

AdWords (Ads)

 

Miért pont az AdWords (újabb nevén Ads)? Nos, a Google a legszélesebb körben használt keresőmotor. Az AdWords pedig a Google PPC (Pay Per Click, azaz akkor fizetünk, ha a hirdetésre kattintanak) reklám lehetősége.

 

Miért jó az AdWords?

 

Azonnal látod az eredményt.  Ameddig fut a kapmány, addig az elsők között jelenik meg az oldalad a találati listán a fizetett kulcsszóra.

 

Az AdWords vezeti a statisztikát, amivel nyomon lehet követni a vásárlói viselkedést. Ez a statisztika azután a későbbi kampányaink és keresőoptimalizálási stratégiánk meghatározója lehet. Hányszor jelent meg, hányszor kattintottak, ebből hányszor lett vásárlás. Bővebben olvashatsz az AdWords cikkemben.

 

Rengeteg lehetőség és kiegészítő bővítmény létezik, amivel a lehető legoptimálisabban tudjuk elérni a célcsoportunkat, pont a számukra és számunkra is megfelelő időben lesz a kellő helyen a hirdetés, a kellő szöveggel.

 

Lehetőség van bizonyos csoport kizárására is, hogy kiknél NE jelenjen meg egyáltalán a hirdetés, ezzel is növelve, hogy csak a releváns emberek lássák.

 

 

Miért nem jó az AdWords?

 

Sokan úgy gondolják, hogy ha fizetnek egy adott kulcsszóért, hgy előre sorolja a Google, akkor az elért helyezés azután is megmarad, miután már lejárt a kampány. Pedig ez egy hatalmas tévhit. A hirdetés vásárlása egyáltalán nem segít az organikus találati listában előre kerülni, tanít Amitabh Verma a Google egykori indiai vezető fejlesztője. „A Googlenél két teljesen elkülönült csapat kezeli a hirdetéseket és az organikus találatokat, és ők nem beszélnek egymással” – mondja mosolyogva.

 

Hacsak nem építed tudatosan keresőoptimalizáltan az oldalad, akkor az AdWords hirdetés csak szalmaláng életű látogatottságot fog neked hozni.

 

 

Google keresőoptimalizálás

 

Ma már köszönhetően a Google drasztikus algoritmus frissítéseinek, a találati listában egyre inkább azok a tartalmak jelennek meg, amik a leginkább relevánsak a keresési szavakra. (Az algoritmus frissítésről ebben a cikkemben olvashatsz) A Google mostanában olyan mesterséges intelligenciával megáldott robotokkal pásztázza a netet, amik képesek az adott nyelv sajátosságait, illetve a felhasználók szokásait is megtanulni, valamint már az esetleges félreütéseket is figyelembe tudják venni.

 

Googlenek (és őt követve a legtöbb keresőmotornak) a célja a látogatók, elégedettsége. Ha a látogatók szeretnek téged, a Google is szeretni fog.

 

Magáról a keresőoptimalizálásról bővebben egy másik cikkemben olvashatsz, itt most néhány szóban szeretném összefoglalni, ami ehhez a témához tartozik.

 

 

Miért jó neked, ha keresőoptimalizálsz?

 

Mindenképpen lassabb megoldás a Google keresőoptimalizálással megszerezni a legjobb helyeket a keresési találatokban, azonban sokkal tartósabb.

 

Ahhoz hogy az oldal erős és értékes legyen a jövő évi kampányaidban is, foglalkozni kell vele. Ha egész évben gyártod a minőségi és jól optimalizált, értékes tartalmat, akkor már egy év múlva nemcsak a fizetett hirdetések helyein jelenhet meg az oldalad. Az organikus találatok között is az elsők között lehet. Így akár néhány hónap alatt szinte kikerülhetetlen lesz az oldalad, arra a kulcsszóra. Magyarán a csapból is te fogsz folyni, egyszerűen muszáj lesz rád kattintani és felkeresni az oldalad.

 

 

Miért nem jó a Google keresőoptimalizálás?

 

Egyrészt a Google érdeklődését fenn kell tartani mindig újabb és újabb minőségi tartalommal. Ez bizony sok időbe és energiába kerül.

 

Másrészt egy új oldalnak, legyen rajta akármennyi minőségi és releváns tartalom bizony idő kell, mire a Google megszavazza neki a bizalmat. Akárhogyan lehet szépíteni, de ezt bizony hónapokban lehet mérni. A Google fél év után kezdi el komolyan venni az oldaladat, azonban már sokkal korábban is megmutatja, hogy tetszik-e neki, vagy érdemes változtatni rajta.

 

Előfordul, hogy csak időszakosan tervezel. Lehet, hogy amúgy nincs állandó weboldalad, de egy-egy eseményt szeretnél a neten is meghirdetni. Ilyenkor elegendő csak az adott oldalra koncentrálni a keresőoptimalizálással is. Azt a munkát azonban nem tudod kikerülni, ugyanis a reklámköltségeid nagyban függenek a jól optimalizált, kereső- és felhasználóbarát landing page-től.

 

 

Kell-e szakember mindehhez?

 

Röviden? Kell.

Az elején biztosan.

 

AdWords szakember

 

Vonzó lehet, hogy az alapokat tapasztalat nélkül is be lehet állítani. A kezelőfelületet, ha nem is annyira egyszerűen, de azért lehet kezelni. Kezdőként azt hiheti az ember, hogy „csak kattintgatni kell”, hiszen elég felhasználóbarát a felület. Pont az a cél, hogy könnyű legyen elindítani egy hirdetést némi vizsgálódás után. Sőt idővel, kellő gyakorlattal és tapasztalattal, piacfigyeléssel, vásárlói visselkedés figyeléssel magad is képes lehetsz pénztermelő hirdetéseket feladni. De csak kellő tapasztalattal!

 

Ugyanakkor ha nem akarsz feleslegesen pénzt kidobni az ablakon, mindenképpen konzultálj egy erre specializálódott szakemberrel. A hirdetés szövege egy dolog. Ha az érdeklődő hirdetésre kattint, a kapcsolódó oldalról releváns tartalmat vár el. Egy szakértő be tudja állítani, hogy minél olcsóbban juthass minél jobb hirdetési helyre, és minél magasabb legyen az átkattintási arány. Röviden minél kevesebb pénzből elérni a legrelevánsabb fizetőképes célcsoportot. Még rövidebben kevés reklámra kiadott pénzből sokat keresni.

 

 

SEO szakember

 

Induló oldalnál egy seo szakember tanácsait is érdemes kikérni, aki tanácsokkal lát el a kulcsszavakkal, szövegírással, egyéb tartalmi elemekkel kapcsolatban. Ezek mind a minőségi keresőoptimalizálás kulcselemei.

 

Egyszeri landing page elkészítéséhez is szükséged lesz egy jó keresőoptimalizálási szakemberre, még talán jobban is, mint ha egy nagy weboldalad lenne. Itt ugyanis egy oldalon szükséges a maximális kulcsszósűrűséget elérni, a lehető legtermészetesebb módon. Mindezt a megfelelő mennyiségű CTA gombbal (CTA, Call To Action, azaz amire rákkatintva az értékesítése, feliratkozó stb oldalra juthat). Egy egyszeri landing page-ra sok egyéb kihagyhatatlan tartalmi szerkezeti felépítés szükséges, ami egy jó seo szakembernek a kisujjában van, azonban lehet, hogy Te nem is gondolsz rá. (Csak egy példa: sok esetben nem szükséges menüsor, hiába van főoldalad is.)

 

 

Összefoglalva

 

Ha nemcsak egyszeri kampányokkal spekulálsz, akkor rövid távon jó a hirdetés, de érdemes a hosszú távú seot is építeni alá (nem csak egyszer van karácsony).

 

Friss honlap esetén szintén megtámogathatod AdWords kampánnyal, amennyiben fontos, hogy hamar jöjjön bevétel. Ugyanakkor nélkülözhetetlen a jól felépített, felhasználóbarát rendszer, ami elvezeti a konverzióhoz, azaz ahol csinálhat valamit (konvertáláhat). Felizatkozhat, megrendelheti az info anyagunkat, esetleg a beugró termékünket valami hihetetlen, kihagyhatatlan kedvezménnyel.

 

Ha nem szeretnél hirdetni, csak seo stratégiával elérni a célpiacodat mondjuk karácsonykor, akkor már legalább húsvétkor el kell kezdened a keresőoptimalizálást. Ez elég meredeken hangzik, ugyanakkor ha megteszed, egyrészt stabilizálod a helyed karácsonyra, másrészt a következő karácsonyi szezonokban már sokkal jobb helyről indulsz.

 

A két technika támogathatja egymást. A hirdetés ismertséget szerez, amivel rád fognak keresni az emberek (érdemes a jó brand, hogy könnyen felismerjenek legközelebb is). A keresőoptimalizálás pedig segít, hogy ne csak a hirdetésedet lássák, hanem az organikus lista első helyeinek többségét is a Te weblapod uralhassa.

 

Hacsak nincs évtizedes tapasztalatod, valamint Te magad nem vagy SEO és AdWords szakember, akkor kérd ezzel a területtel foglalkozó hozzáértők segítségét.

 

 

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük